În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poate beneficia viața ta profesională de pe urma activității de voluntariat.
– Ce abilități ți se dezvoltă atunci când îți oferi timpul carității.


Lumea noastră e pe mâini bune, acum că generația Y intră pe piața forței de muncă. Am avut de curând ocazia să vorbesc cu câteva grupe de studenți despre leadership și șansa lor de a schimba ceva. Apoi am participat la un eveniment pentru voluntari, coordonat de o grupă de studenți, în cadrul căruia s-au ambalat alimente pentru copiii săraci din țările defavorizate. Ambele evenimente m-au inspirat și m-au încurajat foarte mult!

Cu toții avem tendința de a ne concentra pe propria comunitate, familie și e absolut normal să fie așa. Însă nu putem să pierdem din vedere responsabilitatea pe care o avem cu toții, ca cetățeni ai Planetei, față de ea și față de semeni. Acești studenți mi-au amintit și cât e de important să aduci o contribuție în această lume atunci când ai ocazia.

Iată cinci motive, inspirate de acești studenți, care te pot convinge să iei în calcul o activitate de voluntariat, în comunitatea ta sau în afara ei:

1. Poți învăța ceva nou

Lucrurile pe care le poți învăța în cadrul unui curs/seminar sau citind un manual sunt limitate. Studiile arată că implicarea civică ne expune la situații, probleme și idei noi. Rezultatul e că oamenii care fac voluntariat simt că au dobândit mai multă putere ca cetățeni în urma desfășurării unei activități caritabile.

2. O să-ți lași amprenta

La evenimentul în cadrul căruia s-au ambalat alimente, pe care l-am menționat mai devreme, grupul nostru de voluntari a ambalat suficiente mese cât să hrănească 135 de copii timp de un an. Acest grup, format din oameni de toate vârstele, rasele și religiile și-a petrecut două ore făcând pachete cu ingrediente, sigilându-le și ambalându-le în cutii. În tot acest timp, vorbeam între noi și izbucneam în urale de victorie pe măsură ce mai umpleam câte o cutie. Iar când acele pachete vor fi deschise, poate vor salva viața cuiva.

3. O să cunoști oameni interesanți

Voluntariatul e un mod extraordinar de a cunoaște oameni cu preocupări comune și de a-ți face noi relații. Aceste ocazii îți pot deschide uși către noi pasiuni și chiar către o nouă carieră. Cunosc un tânăr care a ajuns să-și schimbe cariera în urma experienței pe care a acumulat-o ca voluntar într-o organizație națională.

4. O să deprinzi abilități importante, pe care pe le poți aplica în aproape orice domeniu

Timpul pe care îl petreci făcând voluntariat te ajută să-ți dezvolți abilitatea de a rezolva probleme, de a planifica proiecte și toate calitățile necesare pentru a munci în echipă. Iar dacă ești liderul proiectului, vei învăța și cum să influențezi oamenii și să-i inspiri să muncească pentru o cauză ce le oferă doar satisfacție emoțională.

5. O să te deconectezi de la rutină

Activitățile ce sparg tiparul rutinei tale zilnice te deconectează și îți oferă acel element inedit, iar distracția se dublează atunci când o faci cot la cot cu oameni cu care împărtășești pasiuni comune. Studiile mai arată și că voluntariatul poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale fizice și psihice.

Citește și:

Voluntariatul te poate ajuta să trăiești mai mult

Știința confirmă: Iubirea stimulează creierul

Author(s)

  • Lisa Shasky

    30 de ani de leadership în corporații, dedicată cu pasiune stilului de viață fericit, sănătos și de succes

    Angajată unei vieți fericite, sănătoase și de succes, după 30 de ani în managementul corporatist. Trăiește bine - Fii fericit - Visează cu curaj!