În următoarele 4 minute vei afla:

– Care sunt elementele care îți potențează anxietatea.
– De ce e important să ai un sertar imaginar.


Pune elementele stresante într-un sertar imaginar și închide-l!

Suntem obișnuiți să credem că trebuie să ne rezolvăm toate problemele și ne frământăm până găsim soluții. Însă unele probleme n-au soluții. Cel puțin, nu deocamdată. Și, decât să te stresezi în legătură cu lucrurile pe care nu le poți controla, oferă-ți o pauză mentală și concentrează-te pe clipa prezentă.

Expiră adânc!

Un bun prieten de-al meu mi-a oferit odată o înregistrare o  grozavă cu un maestru oriental. Am ascultat-o de câteva ori. Știam că nu voi deveni niciodată yoghină, dar am învățat ceva important din discursul lui. Când mă simt copleșită, mă opresc și respir adânc! Cumva, când inspiri, aduci în corp tot stresul și îngrijorarea din lumea exterioară. Iar când expiri, toate emoțiile adunate se disipează. Această practică nu va face ca problemele să dispară, dar poverile ți se vor părea mult mai ușoare. Încearcă! Ține-ți respirația pentru cinci secunde, apoi expiră timp de șapte secunde. Vezi cum te simți!

Ia o pauză, chiar și pentru o secundă!

În tenis, diferența dintre un jucător de tenis mediocru și unul bun este sincronizarea. O întârziere de două secunde îți permite să te concentrezi mai bine și să vizualizezi direcția mingii. Adaptează conceptul întârzierii de o secundă în viața ta și aplică-l în toate aspectele. Spre exemplu, înainte de a reacționa într-o situație stresantă, respiră adânc și oferă-ți un moment de gândire. În acest interval, poți să calculezi dacă merită să reacționezi sau dacă există moduri mai inteligente de a face față situației. Întârzierea îți permite să devii conștient de tine și de mediul înconjurător. Mesajul este: nu reacționa imediat, deoarece este posibil să nu fie nevoie. Nu recomand să diseci totul și să pierzi spontaneitatea care îți conferă unicitate; oprește-te doar pentru o secundă și gândește-te la ce vrei să faci cu adevărat. Pe măsură ce îmbătrânim învățăm că drama nu este un condiment dezirabil al existenței, deoarece creează energie negativă și stres, iar acesta eliberează cortizolul și alți hormoni nocivi. Deci, mai puțină dramă și mai puțin stres sunt echivalente cu o sănătate mai bună.

Nu te bloca în trecut!

Când se întâmplă un eveniment pe care n-ai cum să-l controlezi, detașează-te! Poți fi trist și poți regreta situația sau persoana, dar să rămâi blocat emoțional sau să încerci să te convingi că nu s-a întâmplat ori să-ți dorești să nu se fi întâmplat… Toate aceste abordări nu vor face decât să-ți crească nivelul de stres. Am observat că mulți pacienți de sex masculin sunt blocați în tinerețe și cred că vremurile lor bune au apus: fotbalul din liceu, înotul, a doua decadă a vieții. Dacă tu crezi că ai lăsat în urmă cea mai minunată perioadă a vieții tale, atunci așa va fi. Mai bine încearcă să-ți înfrumusețezi clipa prezentă. Nu rata ziua de azi risipind energie pe ziua de ieri.

Ia-o încet!

Cred că viața mea este copleșitoare de cele mai multe ori pentru că mă angajez să fac mai mult decât pot. Nu știu să spun nu. Din păcate, am aflat pe pielea mea că, dacă fac mai puțin, reușesc mai mult și dezamăgesc mai puțini oameni. Trebuie să începi să spui “nu” din când în când. Îți vei menține concentrarea și vei avansa cu mai mult spor. Renunță la multitasking. Gândește-te la viața ta ca la un aragaz și mută toate oalele inutile pe ochiurile din spate. Vei vedea cât de lejeră și de aerisită va deveni viața ta!

Citește și:

Oare ești de fapt dependent de stres?

Cum să faci față mail-urilor fără să te simți depășit

Author(s)

  • Dr. Erika Schwartz este lider de renume mondial și pionieră în domeniul sănătății și prevenției, iar cercetarea ei se concentrează în sfera prevenirii afecțiunilor cauzate de stilul de viață într-un mod holistic folosind metode medicale convenționale dar și integratoare.