În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este partea plină a paharului, în contextul actual.
– Cum să te mobilizezi pentru a face sarcinile domestice pe care le amâni mereu.


Nu mi-a plăcut dintotdeauna să stau acasă. Pe la 20 de ani, când colindam munții și profitam de orice moment să-mi pun rucsacul în spinare și să ajung la timp la tren, fratele meu m-a întrebat: “Tu nu te simți bine la tine acasă?”. Cred că-i păream prea călătoare. El la casa lui, eu locuind cu părinții, mi s-a părut ciudat cum îmi explica cât de confortabil se simte între pereții casei lui. Dar atunci încă nu aflasem că, indiferent de cât de plimbăreți am fi, vine o vreme când toți ne dorim să ajungem acasă. Însă acum știu că acel dor de ducă era o stare de moment și mă bucur de clipele pe care le petrec în sânul familiei, așa cum, pentru somnul de prânz de la grădiniță inventam tot felul de șiretlicuri să-l fentez și pe care acum mi-l doresc de multe ori…

În contextul COVID19, care bate la ușile noastre, și a situației de urgență care s-a instalat, “dragostea de casă” a devenit o necesitate. Sigur, sunt mulți cei care se simt singuri și pentru care lipsa interacțiunii sociale apasă tot mai greu. Dar sunt și mai mulți cei pentru care aceste momente reprezintă, de voie, de nevoie, partea mai plină a paharului. Depinde cum privești situația.

O pauză de la ritmul alert al vieții. O pauză să asculți primăvara și s-o privești mai atent (de dincolo de geam), să te conectezi la tine și să fii prezent pentru cei dragi.

Iată tipurile de activități cu care îți poți umple timpul atunci când stai acasă, de voie sau de nevoie!

1. Ocupă-te de activități administrative

Curățenie, în primul rând. Nu obsesiv, dar cu siguranță mai cu simț de răspundere chiar și decât la curățenia de primăvară pentru care am fi făcut eforturi mari să o dovedim. Poți spăla perdelele, covoarele și alte obiecte pentru care mereu este nevoie de mai mult timp.

O importantă și binevenită organizare: a hainelor, a fiecărei camere în parte, a actelor pe care niciodată nu reușești să le așezi în ordine. O ocazie foarte bună pentru a tria din obiectele vestimentare și mărunțișurile care îți înghesuie dulapurile și sertarele. It’s time for decluttering!

Organizarea plăților viitoare și planul de lucru pentru criza economică în care ne vom regăsi cu toții. Ți-ai pus problema situației economice în următoarele luni?! Multe business-uri vor avea de suferit, locurile de munca vor fi și ele puse la zid. De aceea, dacă ai fost inspirat și echilibrat financiar, astfel încât să-ți faci economii, vei avea o gură de oxigen. Altfel, vei fi nevoit să depinzi de înghețarea taxelor la stat, de temporizarea ratelor la banci. Tocmai de aceea, acordă importanță realizării unui plan financiar.

BONUS: Dacă ai copii, nimic mai distractiv decât o sortare a jucăriilor (cu negocierile aferente, nu-i o treabă ușoară, dar vei reuși). În plus, copiilor, dacă le oferi alternative și le vorbești despre lucrurile cu adevărat importante cu care merită să se înconjoare, le vei atrage necontenit atenția. Puțină educație civică în zilele noastre e binevenită.

2. Nu uita să te recreezi

E un moment potrivit pentru a te reapuca de hobby-ul pe care l-ai abandonat sau de a-ți descoperi unul: poți picta, desena și colora, poți face quilling, proiecte DIY, poți crea conținut text sau video pentru canalele social media pe care le folosești.

BONUS: Dacă ai copii, le poți spune povești sau puteți inventa voi unele, puteți cânta, dansa, puteți scoate toate jocurile de societate, mindlab și smartgames din dotare. Ora aceea de seară, când vă așezați pe covor rupți de oboseală și copilul trage de voi pentru încă o rundă de Monopoly? Acum se transformă în mai multe ore de joacă și de conectarea părinți-copii pe care o recomandă toți terapeuții. Acum, și cutiile cu lego sunt mereu la îndemâna lor, un motiv în plus să le răstoarne pentru ca apoi să ai ce strânge. Dar nu ne plângem, care ar mai fi partea funny?!

3. Bucură-te de plăcerea de a găti în familie

În sfârșit, ai timp suficient să pregătești fiecare masă din zi, poți accepta provocarea de a reinventa preparatele clasice, de a pregăti rețete noi. Aveam pe listă, nebifat, un Quiche Lorraine cu sos de avocado…

BONUS: Dacă ai copii, îi poți implica în pregătirea mesei, dar mai ales în tot ce ține de aluaturi… făină să fie (și la cum arată rafturile magazinelor, sigur avem cu toții). Lor le place extrem de tare joaca asta, iar activitatea nu va fi doar distractivă, ci și un moment oportun pentru a le vorbi despre alimentația sănătoasă.

4.Pune accentul pe dezvoltare personală

Ai tot amânat un curs online de specializare, să-ți faci un blog, să asculți podcast-urile favorite, să scrii mai mult? Acum e momentul să bifezi toate aceste activități și să te concentrezi pe dezvoltarea personală

Poți citi la rând toate cărțile pe care le-ai comandat și n-ai avut vreme de ele. Un ceai bun și o lectură captivantă – iata rețeta unor momente relaxante, la care poate nici nu visai.

BONUS: Dacă ai copii, ai ocazia acum să-i însoțești la teme, la fișele de lectură și la activitățile școlare pe care le parcurg online (testezi un fel de homeschooling, cum s-ar zice).

5. Acordă prioritate odihnei 

Ce spuneam la început despre somnul de prânz? Ei bine, acum poate fi al meu, al tău, al oricui are nevoie. Așa cum cafeaua de dimineață poate fi una întârziată. Să oprim alarmele și să ne încărcăm bateriile la propriu.

BONUS: Dacă ai copii, s-ar putea să te trezești tot la 7, în cel mai fericit caz, dar nu poți să le ai pe toate, nu?

Pentru o stare de spirit mai bună în perioada aceasta, ia-le pe rând. Îmbină activitățile așa cum îți face plăcere. Propune-ți în fiecare zi câte ceva din listă și vei avea satisfacția că, în timp ce rezolvi din treburile casei și ești eficient cu organizarea, te și distrezi pe măsură.

Sunt sigură că nu am atins toate activitățile pe care le poți face, dar sper că te-am inspirat sau măcar te-am mobilizat să te bucuri mai mult de statul acasă. Așa cum este. Renunță la panică, ia-o ca pe o pauză și profită din plin de ea.

Și nu uita, rămâi acasă pentru binele tău, al familiei tale și al tuturor celor dragi!

Citește și:

Ziua 7 de autoizolare

Cum rămâi conectat la viața socială fără să ieși din casă

Author(s)

  • Oana Mănescu

    Jurnalist

    Cu o experiență de 15 ani în jurnalism, Oana Mănescu este creator de conținut pentru diverse proiecte online, redactor-șef Diversificare.ro și project manager Mamagazin.ro. Mamă a doi băieți simpatici, fost antreprenor în domeniul Ho-Re-ca și-a găsit relaxarea prin scris în publicații online și print cu tematică: nutriție, sănătate, parenting, body & mind, travel și  lifestyle.