În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum te afectează relațiile toxice.
– Dacă ar trebui să părăsești un prieten care e o influență negativă dar care are nevoie de ajutor.


Crezi că există energie negativă? Cum crezi că s-ar schimba viața ta dacă ai renunța la oamenii din jurul tău care emană energie negativă? 

Atunci când alegi să înlături energia negativă din jur, te vei deschide către experiențe noi, pozitive. 

Poate că există în viața ta oameni pe care-i iubești, dar care nu mai reușesc să te stimuleze sau să aducă ceva benefic în existența ta. Acești oameni pot fi prieteni sau rude. În condițiile în care observi că respectivele persoane încep să exercite orice fel de negativitate asupra ta, îți sugerez fie să-i elimini complet, fie să renunți la orice formă de contact. Iată câteva tipologii de oameni toxici, pe care ar fi de dorit să-i eviți:

1. Dependentul

Cei mai mulți dintre noi beau alcool, în diverse ocazii. Unii beau mai mult decât alții. Ai un prieten din ăla care bea un pic prea mult, un pic prea des? Te sună să-i salvezi pielea la două noaptea?

E tare să te îmbeți și să te distrezi când ai 20-și-ceva de ani, dar la un moment dat, cu toții ne maturizăm și ar fi indicat să depășim etapa. Dacă ai un prieten care încă n-a făcut asta, poate c-ar trebui să te gândești de două ori înainte să-l incluzi în viața ta.

Poate că prietenul dependent nu e un alcoolic în adevaratul sens al cuvântului, dar mecanismul lui de a face față situației nu e sănătos și nu va avea o influență pozitivă asupra vieții tale. Nu spun să fugi de un prieten care are o problemă și care poate are nevoie de ajutor. Firește, încearcă să-l ajuți în condițiile în care poți să o faci. Totul e să te asiguri că nu ajungi să faci tu totul și, cel mai important, că respectiva persoană își dorește să se ajute și singură.

La urma urmei, suntem stăpânii propriei vieți și acest fapt ne permite să alegem pe cine ne dorim alături.

2. Drama queen

Conflictul e firesc, pentru că suntem ființe umane și avem perspective diferite asupra vieții. Conflictul constant, însă, nu e deloc sănătos.

Persoanele de tipul “drama queen” tind să fie egocentrice și să vorbească non-stop doar despre propria viață, propria persoană și propriile nevoi. Nu-ți respectă limitele și nu se pot abține când vine vorba de a crea conflicte – asta îi face să simtă că trăiesc și acesta e modul prin care se conectează cu ceilalți. Cel mai probabil, acest gen de persoane au crescut în familii haotice și nu au învățat mecanisme noi pentru a-și gestiona conflictele interioare.

Faptul că-s dramatice nu le face persoane rele, dar cu siguranță îi poate transforma în prieteni toxici. Dacă tinzi să adopți o atitudine pozitivă și să-ți păstrezi calmul, atunci gândește-te de două ori atunci când accepți o astfel de persoană în viața ta.

3. Plângăciosul

Ai un prieten care se plânge de orice, dar nu FACE niciodată nimic? Se plânge despre job, viața sentimentală, greutate, situație financiară.

Cu toții avem momente când suntem supărați sau nemulțumiți de diverse lucruri. Dar trebuie să ne ridicăm, să ne ștergem de praf și să mergem mai departe. A te plânge constant te seacă de energie și nu te ajută deloc să depășești momentul.

E foarte puțin probabil ca oamenii care nu sunt conștienți de propriul comportament să se schimbe vreodată. Cred cu sinceritate despre ei înșiși că sunt victime și că viața, pur și simplu, e nedreaptă. Nu-și dau seama că își pot controla destinul, așa că aleg să se plângă constant, pentru a-și justifica nefericirea.

Dacă vor să se plângă, lasă-i s-o facă. Dar dacă nu sunt dispuși să plătească 150 de lei pe oră, adică onorariul solicitat de un psihoterapeut, atunci îți sugerezi să-i elimini din viața ta.

4. Egoistul

Tipul ăsta de prieten nu îți e, de fapt, prieten. Deoarece doar ia, dar nu oferă. Se așteaptă să-l asculți sau să fii acolo pentru el când are nevoie de tine, însă el nu e cu adevărat acolo pentru tine niciodată.

Îți dă mesaj când vrea să ieșiți, dar în mod miraculos nu e disponibil niciodată când vrei tu să ieși. Te sună când are nevoie de ajutor să se mute, dar nu poate să ridice un deget când e rândul tău.

Se așteaptă să-i asculți problemele, dar ți-o taie când începi și tu să vorbești despre ale tale. Nu poate fi prezent în nici un fel semnificativ și îți secătuiește puterile la fiecare întâlnire. 

Există un motiv pentru care avem prieteni: pentru că aduc bucurie și fericire în viața noastră. Pot, și e indicat, să ne arate lucruri cu care nu vrem întotdeauna să ne confruntăm, ne susțin și țin la noi.

Prietenii sunt acolo când ne e greu și ne acceptă pentru ceea ce suntem. Dacă ai în jurul tău oameni care nu întrunesc aceste calități înseamnă că nu-ți sunt prieteni adevărați. Cel mult, sunt cunoștințe,  așa că tratează-i ca atare! Nu le permite să intre în viața ta și nu-ți crea așteptări în ceea ce-i privește, pentru că riști să fii dezamăgit.

Citește și:

Liderii toxici: minciunile toxice pe care și le spun lor și nouă

12 daruri pe care meriți să ți le oferi și care îți vor schimba viața

Author(s)

  • Carrie L. Burns

    life coach și blogger

    Carrie L. Burns este blogger și Coach. Pentru că e supraviețuitoare a unui abuz sexual, de-a lungul anilor s-a confruntat cu depresie, anxietate, lipsă de iubire față de sine și a avut probleme în relații, însă a depășit aceste obstacole și a decis să sprijine oamenii în navigarea vieții sentimentale.