În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să-i încurajezi curiozitatea copilului tău.
– De ce critica inhibă motivația.


Unul dintre cele mai importante aspecte ale creșterii unui copil e să-i arăți cum să fie sigur pe el. E foarte posibil să ai îndoieli, când vine vorba să crești un copil cu o stimă de sine ridicată. Începe prin a-i aprecia eforturile, vorbind deschis despre ceea ce simte și comunicându-i că e normal să și greșești.

Încrederea este unul dintre cele mai importante daruri pe care le poate face un părinte copilului său.

Carl Pickhardt, psiholog și autor a 15 cărți de parenting, a declarat pentru Business Insider că un copil căruia îi lipsește încrederea în sine nu va îndrăzni niciodată să încerce chestii noi sau care-l provoacă, pentru că se teme să nu greșească sau să-i dezamăgească pe cei din jur. Mai târziu, asta poate să-i dăuneze și să-l împiedice să aibă o carieră de succes. „Inamicii încrederii sunt descurajarea și frica”, a declarat acesta pentru Business Insider.

Din fericire, încrederea în sine e ceva ce poate fi încurajat la copii încă din primii ani. Terri Apter, psiholog și autoare a șapte cărți despre psihologia relațiilor de familie, a scris că, prin intermediul „coaching-ului emoțional”, părinții pot crește copii care să știe să-și rezolve singuri problemele, să-și gestioneze emoțiile și să socializeze fără probleme.

Iată 21 de sfaturi pentru a crește un copil încrezător, oferite de Pickhardt, Apter și alți psihologi specializați în psihologie infantilă:

1. Apreciază-i efortul, indiferent dacă pierde sau câștigă

Să lauzi efortul copilului tău e mai important, de fapt, decât felul în care a rezolvat sarcina în sine, afirmă Pickhardt. Indiferent dacă reușește să dea golul victoriei sau scoate mingea în afara terenului, copilului n-ar trebui să-i fie rușine că a încercat. „Pe termen lung, consecvența clădește mai multă încredere în sine decât victoriile ocazionale”, afirmă acesta.

2. Încurajează-l să exerseze constant, pentru a-i construi competențele

Încurajează-ți copilul să investească cât mai mult timp făcând ceea ce-l interesează, ne sfătuiește Pickhardt. Pe măsură ce devine mai competent în îndeplinirea unei anume sarcini, va deveni și mai încrezător în propriile abilități.

Nu trebuie să faci diferențe între activități care par practice, cum ar fi construirea unui robot, de pildă, și a înființa o trupă de muzică rock. Descurajarea anumitor activități în favoarea altora îl poate face pe copil să creadă că nu contează ce-l interesează pe el.

3. Lasă-l să-și rezolve problemele de unul singur

Dacă faci tu toată munca grea în locul copilului, n-o să-și dezvolte niciodată încrederea sau abilitățile necesare ca să-și rezolve singur problemele. „Ajutorul părinților îi poate împiedica pe cei mici să-și rezolve problemele pe cont propriu și să aibă încredere în ei”, confirmă Pickhardt. Cu alte cuvinte, e mai bine să ia și câteva note de 7 și 8 decât 10 pe linie, cât timp învață din asta cum să-și gestioneze problemele și să muncească pentru ceea ce obține.

4. Ajută-l să înțeleagă că nu poate fi prieten cu toată lumea

„Dacă o relație nu funcționează, atunci e posibil să funcționeze altele, pentru că, în general, sunt capabil să-mi fac prieteni și, pe viitor, voi continua să reușesc.” Aceasta este una dintre convingerile esențiale ale unui copil încrezător, a scris Apter în The Confident Child: Raising Children to Believe in Themselves (Copilul sigur pe el: Cum să crești un copil care să creadă în el însuși). 

Remarcați că nu se pornește de la premisa că-l va iubi toată lumea și că toți vor dori să-i fie prieteni, ci mai degrabă că se va înțelege bine cu unii oameni și cu alții nu. E firesc ca prieteniile să nu funcționeze întotdeauna.

5. Încurajează-i curiozitatea

Uneori, întrebările care nu se mai termină pot fi obositoare, dar Paul Harris, de la Universitatea Harvard, spune că formularea acestor întrebări reprezintă unul dintre aspectele esențiale pentru dezvoltarea copilului.

„În primul rând, copilul trebuie să-și dea seama că există lucruri pe care nu le știe… că există lumi pline de informație, pe care nu le-a vizitat încă”, a declarat Harris, specialist în psihologie evolutivă, pentru The Guardian.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Iar curiozitatea e asociată cu dezvoltarea încrederii în sine, precum și cu alte trăsături comportamentale, precum stăruința, autocontrolul, tăria de caracter și conștiinciozitatea, a scris Paul Tough în cartea How Children Succeed. 

6. Oferă-i noi provocări

Arată-i copilului tău că poate face față unor provocări mici, ca să poată ajunge la îndeplinirea unei sarcini mai mari. Lasă-l să meargă cu bicicleta câteva zile fără roțile ajutătoare și curând va reuși să dea o tură în jurul blocului, fără să se teamă sau să cadă. „Părinții pot educa încrederea în sine a copilului, responsabilizându-l din ce în ce mai mult pe diverse paliere”, este de părere Pickhardt.

7. Nu-l critica niciodată pentru felul în care s-a descurcat

Nimic n-o să-l descurajeze mai mult pe copilul tău decât să-i critici eforturile. Oferă-i sugestii folositoare și feedback onest, dar nu-i spune niciodată că nu e bun la ceva. Dacă micuțului tău îi e frică de eșec, pentru că-și face griji că o să te superi sau o să fii dezamăgit, n-o să încerce niciodată chestii noi.

„Cel mai adesea, critica din partea părinților diminueză auto-aprecierea și motivația copiilor”, afirmă Pickhardt.

8. Tratează-i greșelile drept etape necesare în procesul învățării

„Încrederea în sine se construiește învățând din greșeli”, afirmă Pickhardt. Dar asta se întâmplă doar când tu, ca părinte, tratezi greșelile drept oportunități de învățare și dezvoltare. Nu-ți proteja excesiv copilul. Permite-i să o dea în bară din când în când și ajută-l să înțeleagă cum să abordeze mai bine sarcina data viitoare. Iar dacă micuțul tău învață să-și gestioneze eșecurile în loc să le evite, va avea deja multe în comun cu personalități precum Tim Cook, CEO-ul Apple. „Dacă începi să te temi de lucruri, atunci nu mai încerci nimic nou sau diferit”, a spus Cook. „Dacă ceva nu funcționează, nu e sfârșitul lumii. Pur și simplu mă duc să mă plimb cu bicicleta.”

9. Oferă-i noi experiențe

Pickhardt spune că tu, ca părinte, ai responsabilitatea de a „diversifica pe cât posibil experiențele de viață ale copilului tău, astfel încât acesta să-și poată dezvolta încrederea de a face față într-o lume cât mai variată”.

Asta nu înseamnă că trebuie să-l trimiți într-o excursie de cinci săptămâni în afara țării. Poate fi ceva mult mai simplu, cum ar fi să guste creveți pentru prima oară sau să învețe să schieze.

Expunerea copiilor la lucruri noi îi învață că, indiferent de cât de înfricoșător și diferit pare un lucru, le stă în putere să-l dovedească.

10. Subliniază faptul că rezultatele mai slabe pot fi din cauza unei slabe pregătiri, nu a lipsei de talent

Copilul tău ia o notă proastă la ortografie. Cum reacționează?

Apter spune că un copil cu stimă de sine ridicată va zice: „N-am învățat destul” sau „Nu mi-am dozat bine timpul”. Un copil cu stimă de sine scăzută va spune automat că e prost la ortografie, că nu-l duce capul sau că e lipsit de speranță.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă ești părintele unui astfel de copil, încurajează-l și oferă-i instrumente și sprijin ca să-și petreacă mai mult timp pregătindu-se pentru materii la care s-a descurcat prost. Spune-i că poate să se descurce mai bine la următorul test, dacă învață mai mult, și că poate să ia o notă bună, chiar dacă nu i-a ieșit atât de bine la extemporalele anterioare.

11. Și când se descurcă bine, arată-i apreciere pentru efort, nu pentru situație

Pe de altă parte, să zicem că a luat o notă mare la matematică. Apter scrie că, în această situație ideală, poți încuraja o reacție care promovează încrederea în propriile forțe.

Un copil cu stimă de sine scăzută va spune: „A, a fost ușor la test. Am avut noroc.” Apreciază-i, în schimb, efortul: „Fac pariu că a fost destul de greu testul, dar ai învățat bine”.

12. Învață-l ce știi tu să faci

Ești eroul copilului tău, cel puțin până devine adolescent. Folosește-ți puterea asta ca să-l înveți cum să gândească, cum să se poarte și să vorbească. Oferă-i un exemplu bun și fii un model pentru el.

Pickhardt spune că un copil care observă că părintele său se bucură de succes va fi mai încrezător că poate face și el la fel.

13. Oferă-i sprijin când suferă un eșec

Viața nu e dreaptă: toți copiii sunt nevoiți să învețe asta, pe propria piele, la un moment dat.

Când copiii dau de greutăți, Pickhardt spune că părinții trebuie să le arate că a trece prin astfel de provocări îi va face mai optimiști. E important să-i amintești copilului tău că orice drum spre succes e plin de eșecuri, a adăugat el.

14. Apreciază-i curajul când încearcă lucruri noi

Indiferent dacă dă o probă pentru a fi admis în echipa de baschet sau se dă pentru prima oară în montagne-russe, Pichardt spune că părinții trebuie să-și laude copiii, atunci când încearcă lucruri noi. Spune-i ceva simplu, cum ar fi: „Ești foarte curajos că ai încercat așa ceva!”.

„Confortul vine atunci când faci ce ți-e familiar; e nevoie de curaj ca să îndrăznești să faci ceva nou și diferit”, a spus acesta.

15. Fii autoritar, dar nu rigid

Când părinții sunt prea severi sau cer prea mult, este mult diminuată încrederea în sine a copilului, care se îndoiește că se poate descurca de unul singur.

„Copilul își pierde curajul, fiind dependent de validarea constantă din partea părinților”, afirmă Pickhardt.

16. Oferă-i ajutor și sprijin, dar cu moderație

Dacă-i oferi prea mult ajutor prea repede, vei diminua capacitatea copilului de a se ajuta singur, afirmă Pickhardt.

„Copilul va deveni încrezător în forțele proprii, dacă ajutorul din partea părinților este ajustat în funcție de eforturile sale.”

17. Nu-i spune când îți faci griji pentru el

E normal să-ți faci griji pentru copilul tău, dar cu siguranță nu vrei să-i spui asta în permanență. Grija părinților poate fi adesea interpretată de copil ca un vot de neîncredere, este de părere Pickhardt.

„Părinții trebuie să-și exprime încrederea în forțele copilului, că să-i sporească stima de sine.”

18. Evită să creezi scurtături sau să faci excepții pentru copil

Sigur că vrei ce-i mai bun pentru copilul tău. Dar părintele care imploră profesorul să-i dea copilului său un punct în plus sau o notă mai mare nu-l ajută cu nimic, ba chiar îi face mai rău pe termen lung.

De fapt, Pickhardt spune că a-ți copleși copilul cu tratamente preferențiale îi transmite acestuia o lipsă de încredere: „A-l face să se simtă mereu îndreptățit nu-i sporește deloc încrederea în sine”.

19. Vorbește cu copilul tău despre sentimentele sale 

Un copil cu stimă de sine ridicată își gestionează mai bine propriile emoții, este de părere Apter. E capabil să vorbească despre felul în care se simte și înțelege că e normal ca, uneori, să aibă și momente mai grele.

Poți să încurajezi abordarea asta și să-i oferi un exemplu vorbind cu el despre propriile tale sentimente, ale partenerului tău, ale celorlalți copii și-așa mai departe.

Dacă face o criză sau pare supărat, întreabă-l de ce se simte așa: nu-i spune pur și simplu să treacă peste moment sau să se calmeze.

20. Lasă-l să se poarte ca un copil

Nu te aștepta de la copilul tău să se poarte ca un adult sau să depășească etapele firești vârstei.

„Când copilul simte că nu e îndeajuns de bun decât dacă are aceleași rezultate ca și părinții, standardul nerealist îi poate descuraja eforturile”, spune Pickhardt. „Strădania de a împlini așteptările specifice unor vârste mai mari îi poate scădea încrederea în sine.”

21. Bucură-te alături de copilul tău atunci când învață ceva nou

Copiii urmează exemplul părinților, atunci când învață să reacționeze la lucruri noi. Dacă-ți arăți entuziasmul că a învățat să înoate sau să vorbească o limbă străină, o să se entuziasmeze și el.

„Nu-i lucru ușor să înveți și, când reușești, devii încrezător că poți învăța și mai mult, așa că bucură-te de orice ocazie de a evolua”, afirmă Pickhardt.

Citește și:

Nicole Kidman: “Când vine vorba de maternitate, nu există bine sau rău, doar copii diferiți.”

Ce înseamnă să fii un ”părinte prezent” și de ce este asta atât de important?