În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este tehnica macro-micro.
– Cum să-ți reduci la tăcere criticul interior.


Din ce în ce mai multe celebrități se implică în lupta împotriva stigmatizării persoanelor cu tulburări psihice, împărtășindu-și poveștile și strategiile de combatere a anxietății, a depresiei sau a stresului negativ din viața de zi cu zi. Și acesta este un lucru foarte important. Însă absolut crucial este să reușim să folosim acest moment, în care curba stigmatizării este într-un trend descendent, pentru a transforma discursul general, imaginea de ansamblu a conștientizării, în acțiuni concrete de promovare a bunăstării emoționale. Din fericire, celebrități, printre care și Lady Gaga, Michael Phelps și Prințul Harry, ca să numim doar câțiva, au ales nu numai să vorbească despre propriile dificultăți, ci și să ne dezvăluie strategiile pe care le adoptă pentru a-și păstra echilibrul emoțional. Noi, cei de la Thrive, numim aceste tehnici micropași, acțiuni mărunte, dar care se cumulează, ducând la schimbări cu adevărat benefice. Citește în continuare și găsește-ți inspirația pentru a-ți reîncărca bateriile mentale și pentru a-ți restabili echilibrul emoțional.

Lady Gaga a învățat să spună NU

”Atunci când vorbesc despre sănătatea mintală, și mai ales despre a mea, observ, adesea, că se lasă liniște. E important să putem vorbi despre acest subiect fără ocolișuri… După ani și ani în care n-am refuzat contracte, interviuri, evenimente, tot felul de oportunități (pentru care evident că mă simt recunoscătoare și flatată, fiindcă știu că sunt mulți cei care n-au avut norocul meu) și după ani de zile în care am muncit până la epuizare pentru a-mi îndeplini visurile, încet, dar sigur, cuvântul ”da” (”Da, desigur!”) devenise un automatism, iar vocea mea interioară ajunsese să fie redusă la tăcere. Am descoperit că nu este deloc un lucru sănătos… Nu aveam puterea să refuz”.

Lady Gaga 

Prințul Harry a găsit alinare deschizându-și sufletul

”Modul meu de a face față suferinței a fost să mă închid în mine, refuzând să mă gândesc la mama, pentru că, la ce mi-ar fi folosit?!… Credeam că, gândindu-mă la ea, nu voi face decât să mă întristez și mai tare, iar ea nu se va mai întoarce oricum… La un moment dat, m-am trezit, din senin, vorbind despre ce simțeam. Și, deodată, toată durerea pe care evitasem până atunci să o procesez m-a lovit și m-a făcut să-mi dau seama că sunt multe lucruri cu care trebuie să mă confrunt… Acum știu că e mult mai bine să vorbești despre ce te tulbură și că singurul argument în favoarea evitării este teama că, vorbind despre suferință, o să te doară și mai tare. Experiența mi-a arătat că, atunci când începi să-ți transpui emoțiile în cuvinte, realizezi că nu ești singurul care a trecut printr-o astfel de agonie”.

Prințul Harry 

Demi Lovato se pune pe ea pe primul loc

”Un lucru pe care l-am învățat în timp ce mă chinuiam să fac față problemelor mele de sănătate mintală, expusă în permanență ochilor publicului, a fost că, indiferent cât de bine m-aș simți împărtășindu-mi povestea și ajutându-i pe ceilalți, e foarte important să am grijă și de mine. E extraordinar să poți să te lași deoparte și să-i ajuți pe ceilalți, dar este la fel de important să mă țin de tratament și să mă asigur că am grijă de mine, înainte de a avea grijă de ceilalți”.

Demi Lovato 

Gabby Bernstein “își ciocăne” furia (și orice alt sentiment)

”Eu fac sesiuni de câte 20 de minute de meditație transcedentală (MT) și mai fac o formă de meditație cu ”ciocănit” (n.r. EFT, metodă care presupune ”ciocănitul” unor puncte de presopunctură), care este o tehnică de eliberare emoțională. Chiar în perioada aceasta lucrez asupra furiei și e foarte eficientă, pentru că simt că mă eliberez de ea. Avem acumulate în noi cantități uriașe de furie și de tensiune, pe care le manifestăm doar la nivel fizic, pentru că evităm să ne lăsăm să simțim din plin această furie inconștientă. Așadar, dacă vei încerca să faci câte ceva în acest sens, pe parcursul zilei, fie că-ți începi ziua cu o meditație sau scriind în jurnalul personal, orice simți că poți face pentru a scăpa de anxietate, tensiune sau furie înainte de a începe activitățile de rutină, atunci, poți avea încredere că ziua ta va decurge cum nu se poate mai bine”.

Gabby Bernstein 

Jonathan Van Ness a învățat cum să-și reducă la tăcere criticul interior

”Depresia nu trece ușor, iar percepția conform căreia ”găsindu-ți o activitate care să-ți facă plăcere, vei deveni fericit și vei scăpa de depresie” e cât se poate de eronată. Cel puțin, în ceea ce mă privește, nu a funcționat. Atunci când ne identificăm complet cu depresia noastră, se ajunge la un moment în care pare că ”dacă nu te mai bucură nimic, atunci, nu mai ai nicio scăpare”. E acolo, în mintea celui deprimat, un critic interior, de care trebuie să ne putem disocia pentru a ne putea salva. Uneori, când ne simțim de-a dreptul copleșiți de depresie, e important să înțelegem că nu va trece de azi pe mâine, dar că nu trebuie să ne identificăm cu depresia, că nu suntem criticul nostru interior, că nu suntem doar suferință și vocea negativă din mintea noastră”.

Jonathan Van Ness 

Selena Gomez a cerut ajutor

”Sufeream, atât din punct de vedere mintal, cât și emoțional, și simțeam că o să-mi pierd mințile. Nu mai reușeam să zâmbesc și nici să păstrez aparențele. Simțeam că toată durerea și anxietatea s-au revărsat deodată peste mine. A fost unul dintre cele mai înspăimântătoare momente din viața mea. Am cerut ajutor, iar medicii mi-au pus un diagnostic clar. În sfârșit, am primit un nume pentru ceea ce mă chinuia de ani de zile: depresie și anxietate. Așa că am început să mă lupt cu ele. Mi-am căutat susținere, m-am informat. Am vorbit cu mulți oameni care treceau prin ceva asemănător. Mă simt norocoasă, pentru că am șansa de a fi tratată de unii dintre cei mai buni specialiști și psihiatri și pentru că sunt înconjurată de oameni extraordinari, care mă sprijină și mă ajută să fac față de-a lungul acestei aventuri. Chiar dacă asta nu înseamnă că am scăpat de tot de depresie, pot spune că, după un an de muncă asiduă, sunt mai fericită, mai sănătoasă și-mi pot gestiona gândurile și emoțiile mai bine decât oricând”.

Selena Gomez 

Adrian Grenier se concentrează asupra lucrurilor mărunte, pe care le poate controla

”Tehnica la care apelez eu se numește ”macro-micro”. Cred că lucrurile care ne stresează foarte tare sunt cele pe care nu le putem gestiona, sau cele asupra cărora nu avem control, iar asta ne face anxioși. Ne simțim neputincioși. În ceea ce mă privește, cred că e important să putem vedea și recunoaște tabloul de ansamblu. Însă e imporant să ne putem întoarce oricând la ceva cât se poate de concret și imediat, ceva tangibil, ceva de aici și acum, foarte personal. Și astfel, evoluăm: cu pași de copil, punând un picior în fața celuilalt”.

Adrian Grenier 

Lena Dunham face zilnic mișcare

”Mi-am promis că mă voi ține de rutina zilnică de antrenament, oricât de ocupată aș fi fost cu Girls și iată motivul: sportul m-a ajutat să-mi controlez anxietatea în moduri pe care nu le credeam posibile. Vreau să le spun celor care suferă de anxietate, de tulburare obsesional-compulsivă sau despresie: știu că e foarte enervant să ți se spună să faci mișcare, eu am avut nevoie de 16 ani în care am luat medicamente ca să ascult de acest sfat. Dar mă bucur enorm că am făcut-o”.

Lena Dunham 

Sanaa Lathan își ia pauze de la telefonul mobil

”În perioada asta, mă ajută foarte mult exercițiile de prezență conștientă. Atunci când mă simt anxioasă, sau când sunt îngrijorată, speriată, ori deprimată, înseamnă că nu sunt prezentă. Înseamnă că mă întorc undeva în trecut, sau că fug în viitor, ori mă compar cu cineva. Cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem, fiecare dintre noi, este să lăsăm din mână telefonul. Atunci când îți verifici telefonul din cinci în cinci minute, nu poți rămâne conectat la clipa prezentă. Și descoperi că, oricât de greu ar fi să-l lași din mână, e plăcut, de-a dreptul!”.

Sanaa Lathan 

Sarah Jessica Parker spune ce simte

”Obișnuiam să nu vorbesc despre trăirile mele, pentru că aveam impresia că cei din jurul meu se bazează pe mine și nu-mi pot permite să-i las să vadă că sunt vulnerabilă. Însă, dacă nu vorbești despre emoții, te simți ca un balon umflat, până la limită. Ai realmente nevoie de cineva care să te ajute să mai eliberezi din acea tensiune. Așa că acum îmi este mult mai ușor să spun că sunt agitată din cauza unei situații care-mi provoacă anxietate”.

Sarah Jessica Parker 

Barbara Corcoran își găsește calmul în sânul familiei și prin grădinărit

”Cea mai bună soluție anti-stres pe care am găsit-o eu, pentru că adevărul este că am o viață destul de stresantă, este să-mi petrec timp cu copiii mei, care mă ajută să-mi păstrez echilibrul. Îmi iubesc copiii mai mult decât orice altceva din viața mea și asta îmi aduce liniște. Al doilea lucru pe care-l fac este să mă ocup de grădină. E foarte important să găsești ceva care să te relaxeze, iar pentru mine această activitate este grădinăritul”.

Barbara Corcoran 

Gabourey Sidibe face psihoterapie pentru a se regăsi

”Am acceptat că depresia e o parte din mine; face parte din chimia mea interioară și din biologia mea. Atunci când devine prea puternică și nu-i mai pot face față singură, merg la psihoterapeut. Cred că toată lumea ar trebui să meargă la psihoterapeut. O oră pe săptămână, oricât de puțin ar părea, în care să poți vorbi despre tine, fără să te temi că monopolizezi conversația, face minuni!”.

Gabourey Sidibe

Mandy Moore a învățat să-și asculte nevoile punctuale

”Pentru mine e foarte important să am grijă de mine, fie că asta înseamnă să petrec o seară singură acasă, să fac o baie relaxantă, să beau un pahar cu vin, sau să merg la terapie. Am constatat că, uneori, chiar n-am chef să merg la psiholog, dar se pare că tocmai în acele momente beneficiezi cel mai mult de terapie. Sunt, de fapt, exact momentele în care trebuie să te duci”.

Mandy Moore

Michael Phelps exersează acceptarea

”Depresia mă însoțește în permanență, nu scap niciodată de ea. Dar e important ca oamenii să vadă că acest lucru este OK. Trebuie să fii deschis și să nu-ți blochezi trăirile, să nu le lași să se acumuleze în interior atât de tare încât să ajungă ca o bombă uriașă, care stă să explodeze în orice clipă”.

Michael Phelps 

Citește și:

Șerban Pavlu, actor: „Suntem rodul drumului nostru prin viață”

Lavinia Petrea, prezentatoare de știri: ”Empatia m-a ajutat foarte mult în meseria mea”

Author(s)

  • Jessica Hicks

    editor asistent la Thrive Global

    Jessica Hicks este editor asistent la Thrive Global. A absolvit Jurnalismul la Lehigh University și, înainte, a lucrat la Nasdaq Entrepreneurial Center, unde a scris pentru blog și content pentru social media. Jessica este încântată să se alăture echipei Thrive Global, pentru a contribui la combaterea epidemiei de burnout și pentru a promova importanța odihnei, a echilibrului și a stării de bine.