În următoarele 3 minute vei afla:

– Unde este localizat cel de-al doilea creier de care dispunem.
– Cine este, de fapt, la volan atunci când iei decizii.


Cântărește două kilograme. Consumă 20% din cantitatea de energie pe care o produce organismul. Și e ceea ce ne deosebește de alte animale. Este vorba despre creierul uman.

Deși este, fără îndoială, cel mai important organ, avem obiceiul să uităm de asta, în timp ce el reglează în liniște funcții precum respirația, mersul, sau vorbitul. De fapt, creierul conduce atât de multe procese încât oamenii de știință nu înțeleg exact cum poate să îndeplinească atât de multe funcții complexe. Însă și ceea ce știm despre creier este absolut fascinant.

1. Creierul uman se micșorează

În primele două milioane de ani ale evoluției umane, creierul a crescut… și a crescut și a crescut, până în vremea cro-magnonilor – oameni cu fălci uriașe și piepturi enorme. Asta a fost în urmă cu 20.000 de ani și, de atunci, creierul nostru s-a micșorat ca mărime, pierzând în volum o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis. Deși oamenii de știință nu cred că această schimbare este ceva îngrijorător, nici ei nu știu exact de ce se întâmplă.

2. Creierul din cap nu este singurul tău creier

Te simți vinovat după ce-ți depășești bugetul în supermarket, atunci când îți e foame? Există un motiv pentru asta: fiecare dintre noi are un așa numit “al doilea creier” în intestine. Însă, lăsând gluma la o parte, cercetări recente au făcut lumină asupra fenomenului numit de experți legătura sistem digestiv-creier. Desigur, masa de 100 de milioane de neuroni din intestine se ocupă cu digestia, dar asta nu e tot. Sistemul nervos enteric produce, de asemenea, serotonină (neurotransmițătorul care ne echilibrează starea de spirit) și poate avea un impact asupra depresiei.

3. Creierul tău e mai performant în anumite privințe la 70 de ani decât la 22

Pe măsură ce îmbătrânești, pierzi anumite abilități, dar câștigi altele. Spre deosebire de convingerea populară, funcția cognitivă nu scade după vârsta mijlocie. Deși creierul tău prelucrează rapid informația la 18 sau la 19 ani, capacitatea sa de a înțelege emoțiile complexe se îmbunătățește până la 50 de ani, iar înțelegerea vocabularului va fi, cel mai probabil, cea mai bună la 70 de ani.

4. Subconștientul e cel care e, de fapt, la volan

Crezi că ai controlul vieții tale? Mai gândește-te. Cercetătorii cred că 95% din deciziile pe care le iei pornesc din subconștient. Nu decizi în mod conștient să te oprești sau nu la stop sau continui să inspiri și să expiri – subconștientul preia controlul. Nu-ți face griji, nu e un lucru rău: experții spun că mintea subconștientă este mult mai rațională decât cea conștientă.

5. O atitudine pesimistă îți poate altera creierul în mod permanent

De fiecare dată când ai un gând, creierul emite neurotransmițători pe sinapsele sale pentru a transmite mesajul de la o celulă la alta. Cu cât gândești mai mult un anumit mod, cu atât devine mai ușor ca acele sinapse să se conecteze (și cu atât ai mai multe șanse să repeți acele gânduri în viitor). Și da, asta înseamnă că negativitatea îți restructurează creierul. Faptul că te plângi, spre exemplu, te face mai nefericit: reține acest aspect atunci când ești pregătit să-ți strici ziua pentru că un chelner ți-a încurcat comanda.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Memoria fotografică nu există

Imaginează-ți: în timpul unui test, poți să încerci să-ți amintești vizual notițele pentru a afla răspunsurile? Nu ar fi necesar să salvezi numere de telefon în agendă: le-ai ști  pe toate pe de rost. Să ai o memorie fotografică ar fi minunat.

Oamenii știință spun că nu există așa ceva. Cel mai apropiat lucru? Ilustrația eidetică. Oamenii cu această abilitate rară pot să-și amintească o imagine cu o acuratețe uimitoare după ce au văzut-o doar câteva secunde. Este cel mai frecvent întâlnită la copii, dar adesea se estompează pe măsură ce creierul crește și învață să proceseze informațiile mai eficient.

7. Creierul tău poate prezice viitorul… aproximativ

Un studiu din 2012 a dezvăluit că cortexul frontopolar se bazează pe experiențe trecute pentru a prezice evenimente viitoare. În cadrul experimentului, cercetătorii le-au oferit subiecților patru aparate de jocuri mecanice pentru a-și încerca norocul. Ceea ce nu știau pacienții este că probabilitatea de a câștiga pe unul dintre aparate s-a schimbat în mod neașteptat pe parcursul experimentului. Cercetătorii au fost surprinși să vadă că subiecții lor au fost capabili să elaboreze o strategie pentru a câștiga cei mai mulți bani prin observarea tendințelor în câștig – folosind cortexul frontopolar. Destul de impresionant. Cu toate acestea, niciun cuvânt despre motivul pentru care majoritatea dintre noi pierdem mereu la jocuri de noroc…

8. Nu, nu ești clarvăzător, dar oamenii de știință chiar nu pot explica fenomenul de déjà vu

Din păcate, senzația că recunoaștem o clădire, un loc sau că am mai trăit o anumită experiență nu ne face clarvăzători. Cel puțin 30% dintre noi vom experimenta acest sentiment pe parcursul vieții, și cel mai frecvent se întâmplă la persoanele sub 25 de ani. Unii trăiesc acest sentiment neliniștitor pentru prima dată până la vârsta de șase ani! Oamenii de știință încă nu știu exact care este cauza acestui fenomen, deoarece este extrem de dificil de cercetat și nimeni nu știe cu adevărat cum să-l declanșeze într-un laborator. Metodele de a induce déjà vu în în timpul cercetărilor clinice (cum ar fi stropirea apei calde în urechea unui pacient) au funcționat extrem de rar. În prezent, teoria acceptată e că neuronii se conectează greșit și produc acest sentiment de a fi experimentat deja ceva. Și, din moment ce se știe că persoanele cu epilepsie sau demență experimentează mai des această afecțiune, ipoteza are sens.

9. Unele persoane chiar simt mai intens anumiți stimuli

Ai văzut vreodată un interviu cu Kanye West? Vorbește cu atâta pasiune despre muzica lui. El este artistul care a spus: „Eu sunt Warhol. Eu sunt artistul cu cel mai puternic impact asupra generației noastre. Eu sunt Shakespeare reîncarnat”. Și poate există un motiv în spatele acestor declarații.Precum Pharrell Williams, sau Stevie Wonder, Kanye suferă de sinestezie, afecțiune în care un sens este perceput ca altul. Mai exact, West vede muzica în culori strălucitoare. Doar una din 2.000 de persoane experimentează această afecțiune și are multe forme: poți simți voci care-ți periază pielea sau simți gustul mâncării ca pe o explozie de culori și texturi.

10. În anumite circumstanțe, poți să-ți controlezi visele

Sună ca un scenariu înrudit cu Inception, însă visele lucide – sau abilitatea de a interacționa și de a-ți controla visele – chiar există. Deși oamenii de știință erau destul de rezervați pe acest subiect, acum ei consideră că visele lucide se întâmplă în timpul somnului REM când îți dai seama că visezi și decizi în mod conștient să controlezi acțiunea. Nu ți s-a întâmplat niciodată? Nu e prea târziu. În medie, avem între trei și cinci vise pe noapte, și poți să încerci să controlezi unul dintre ele dacă urmezi acești pași.

11. În timp ce dormi, creierul paralizează corpul

Când visele îți par reale, este surprinzător cum nu te miști în timpul somnului, cum nu alergi și nu sari în pat. Creierul e responsabil pentru siguranța ta în timp ce mintea se odihnește. În timpul somnului REM, neurotransmițători speciali dezactivează celulele care permit mușchilor tăi să se miște. Și nu doar în timpul somnului!  Dacă stăm să ne gândim, creierul ne ține la adăpost de pericole pe tot parcusul zilei. Iată un motiv excelent să îl răsfățăm cu alimente care îl hrănesc corespunzător!

Citește și:

Înțelegerea circuitelor din creier te ajută să te bucuri de o mai bună sănătate mentală

De ce Steve Jobs se îmbrăca la fel în fiecare zi