În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce să spui data viitoare când ești nevoit să-ți anulezi planurile.
– De ce asumarea deciziitor te poate face mai atrăgător în ochii altora.


De multe ori începem propozițiile cu „Îmi pare rău, dar nu pot…”. Sau, poate, ajungi te simți vinovat că nu ești de acord cu o opinie sau cu o idee.

Nu e necesar să-ți ceri scuze pentru prioritățile și părerile tale, pentru că această atitudine deschide drumul spre vinovăție și autocenzură.

Iata lucrurile pentru care nu trebuie să-ți mai ceri scuze:

1. Când nu vrei să faci ceva

Uneori ni se cere să facem ceva ce nu vrem să facem. Indiferent de motiv, este în regulă. În loc să spui: „Îmi pare rău, nu pot face asta [introduce explicația aici]”, poți spune, pur și simplu: „Mulțumesc, dar nu pot!”.

2. Când nu poți să faci ceva

Poate că ai avut intenția să respecți un plan sau un angajament, dar apoi te-ai îmbolnăvit sau a intervenit ceva neprevăzut. Nici măcar nu trebuie să-ți ceri scuze pentru asta. Ai voie să trăiești!

3. Când nu vrei să plătești pentru ceva

Avem voie să ne prioritizăm bugetul așa cum e mai bine pentru noi și pentru familia noastră. Și nu e nevoie să-ți ceri scuze pentru asta, fie că e vorba de o vacanță care nu e pe bucket list-ul tău sau de o cină caritabilă.

4. Când nu-ți permiți ceva

Nu trebuie să-ți ceri scuze sau să oferi explicații detaliate care să descrie motivele pentru care nu-ți permiți ceva.

5. Când ai o opinie diferită față de cineva

Te simți prost când nu ești de acord cu cineva? Nu te consuma, pentru că nu e mare lucru! Toți avem dreptul la o opinie și e OK să o ai pe a ta.

6. Când nu răspunzi imediat la mesajul/e-mailul cuiva

Aceasta e o temă recurentă. Și trebuie să-ți reamintești că, de fapt, n-ai obligația de a răspunde la toate mesajele în mod spontan, întrerupându-ți activitățile, întâlnirile și viața. De fapt, ai putea să-ți rezervi câte o jumătate de oră pe zi special pentru a răspunde la mesaje și e-mailuri. Poți reacționa imediat la cele urgente, dar majoritatea mesajelor pot aștepta.

7. Când „deranjezi” pe cineva pentru a cere ajutor

E minunat să ceri ajutor pentru că, de cele mai multe ori, oamenii vor să te ajute. Deci, dacă ai nevoie de sprijin, cere-l fără să te scuzi. Și fără să simți că ai deranjat persoana respectivă sau că ar fi cazul să compensezi în vreun fel.

8. Pentru copiii tăi

Să nu ne cerem scuze pentru copiii noștri. Cu excepția cazului în care sunt cu adevărat mici, ei ar trebui să-și ceară scuze singuri dacă au făcut o greșeală. Această abordare nu doar că-i învață responsabilitatea, ci este și o ușurare să-ți ceri scuze când chiar ai greșit. Deci lasă-i să învețe asta!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


9. Din nou, pentru copiii tăi…

Dacă nu fac nimic rău și sunt doar copilăroși, atunci lăsă-i să fie copii. Să faci puțin zgomot în supermarket sau la mall nu e mare lucru. Nu e cazul să te uiți în jur cu jenă și să-ți ceri scuze tuturor celor de pe culoar.

10. Când nu-ți place ceva

Așadar, poate încerci un aliment nou și nu-ți place, când o vacanță la care visează prietenii tăi te-a dezamăgit sau când serialul care extaziază mapamondul nu e pe gustul tău. Este în regulă. Ai voie să ai opinii și preferințe. Fără scuze.

11. Când ești TU

Cel mai important sfat din această listă: e timpul să încetăm să ne scuzăm pentru povestea noastră, pentru personalitatea noastră, pentru slăbiciunile noastre… Pentru că suntem noi.

Pentru că, cu cât mai mult ești tu însuți (și nu doar în spatele ușilor închise), cu atât mai mulți oameni te vor aprecia. Cu cât de dezbraci de mai multe straturi de formalități și ești mai sincer și mai asumat (deși totuși respectuos, desigur – există o diferență!), cu atât te simți mai împlinit și chiar mai fericit.

Desigur, unii oameni nu vor deveni niciodată fanii tăi, iar asta e OK, pentru că, pentru a atrage persoanele potrivite, trebuie să le înlături pe cele toxice.

Și, oricum, nu e plăcut să fii popular pentru o personalitate contrafăcută. Oricât de mult credem că păcălim oamenii atunci când părăsim casa și ne punem masca (iar aici nu mă refer la cea pentru coronavirus), oamenii văd prin asta. Iar încrederea în propriile opinii și în propria persoană este sexi, chiar irezistibilă.

Încetează să-ți mai ceri scuze!

Ai dreptul să ai o opinie. Să nu fii de acord, să-ți placă unele lucruri și să-ți displacă altele, să-ți prioritizezi timpul după bunul plac și să stai lipit de telefon.

Nu uita: cine se scuză se acuză, iar justificările duc la emoții negative, precum vinovăția sau rușinea.

Te poți reinventa în fiecare zi, dacă vrei. Fii un Pheonix. Fără regrete.

Deci, după ce ai citit această listă, pentru ce nu-ți vei mai cere scuze?

Citește și:

Puterea și capcana lui ”Eu pot orice, sunt cel mai bun”

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții