SELF-IMPROVEMENT//

10 sfaturi pe care adolescenta din mine ar fi vrut să le audă

Cu dedicație pentru tânăra care am fost și pentru toți adolescenții care se simt acum la fel de pierduți ca mine odinioară.


În următoarele 7 minute vei afla:

– De ce amabilitatea îți consumă foarte mult timp.
– Cum îți camuflezi cel mai bine defectele. 


Varianta mea adolescentă era neîndemânatică, timidă, pierdută și speriată. Lumea era un mare mister pentru ea. Nu știa ce să facă în marea parte a timpului, așa că făcea o mulțime de greșeli. Ce bine ar fi fost să o aibă alături pe varianta ei mai matură! 

Tânăra aceea nu mai există, însă nu este prea tâziu pentru tine. Dacă mă gândesc mai bine, n-aș fi învățat lucrurile pe care le știu acum fără să parcurg acei pași pe care i-am făcut. Prin urmare, astăzi, varianta mea matură poate fi alături de tine. Alături de toți acei tineri care se simt la fel de pierduți cum mă simțeam eu atunci când eram de vârsta lor. 

Mereu mi-am dorit să scriu ceva de genul „sfaturi pentru mine la tinerețe”, însă mi s-a părut, de fiecare dată, că s-a spus cam totul în acest domeniu. Recent însă, am început să înțeleg mai mult legat de unicitatea experienței umane și de diversitatea perspectivelor, așa că sper că poate n-am să spun aceleași lucruri, sau că măcar n-o să le spun în același fel. 

Iată ce mi-aș fi dorit să-i șoptesc variantei mele din tinerețe:

1. Nu fi prea amabilă! 

Sună ciudat, știu, însă ascultă-mă cu atenție. Toată viața am încercat, din răsputeri, să-i fac pe ceilalți să se simtă bine. A funcționat, însă în final am sfârșit prin a leza sentimentele unei singure persoane: a mea. Să fii amabil îți va ocupa mult timp. Și aici intervin limitele

Gândește-te la toate acele favoruri pe care le acorzi, la acele lucruri mici, poate lipsite de însemnătate, pe care le faci, dar care îți ocupă timp. Oamenii se vor aștepta mereu să le faci, odată ce ai acceptat asta la un moment dat. Vrei doar să ajuți, însă în cele din urmă ajungi să te faci preș pentru toată lumea. Învață, din vreme, să spui „nu”. 

Dacă nu vrei să faci ceva, nu trebuie să o faci. Dacă te simți inconfortabil, nu trebuie să accepți. Nu te amăgi cu ideea că vei face acele lucruri o singură dată, pentru că, ai încredere în ce-ți spun, n-o să fie așa. Oamenii din jur vor continua să îți ceară favoruri, fără nici un respect sau limită, pentru că nu-și vor imagina că ai limite. Dacă mereu vei spune „da”, te vei transforma într-un magnet pentru tot soiul de oameni nu foarte bine intenționați: oportuniști. Aceia care vor ști că spui mereu „da”. Aceia care știu că vei fi acolo pentru ei, nu contează cât de nerezonabile sunt cererile lor. Ține minte, timpul este cea mai valoroasă resursă pe care o ai, așa că trebuie să o protejezi. Și poți să faci asta spunând mai des „nu”. 

2. Fă-ți mai mulți prieteni!

De felul meu, sunt o introvertită, și nu mi-am făcut prieteni cu ușurință. Am dat cu piciorul numeroaselor șanse de a-mi face prieteni noi, și acum regret asta. Îmi iubesc prietenii și țin la relațiile de prietenie pe care le am, însă să-ți mărești cercul social este un proces important din mai multe puncte de vedere. Prieteni noi înseamnă perspective mai largi, experiențe noi, valoroase, cunoștințe în plus. Fii mereu gata să-ți faci prieteni. Când întâlnești oameni care merită atenția ta, spune „da”. 

3. Începe acum!

Mereu am așteptat momentul potrivit să fac ceva, să fiu pregătită. De-a lungul timpului, mi-am dat seama că nu există  momentul ideal. Și că niciodată nu poți fi suficient de pregătit. Până acum, am avut parte de o mulțime de lucruri în viață pe care nu le-am deslușit cu adevărat, și probabil că nu voi reuși nici în următorii zece ani. Și asta e OK. Nici nu trebuie să știu totul, de la bun început; fiecare dintre noi învață pe parcurs. În fiecare zi învățăm câte ceva. Eu una mi-am dorit mereu să devin scriitoare. Ei bine, asta nu e ceva care „devii”. Nu „vei fi” scriitor dacă îți pui în cap „să devii”. Începi să lucrezi. Pe măsură ce lucrezi, vei deveni mai bun în activitatea ta. Dacă vei aștepta momentul acela în care să te simți pregătit cu adevărat pentru ceva… n-o să vină. Spre exemplu, eu sunt acum o scriitoare mai bună doar pentru că am în spate o istorie lungă de articole îngrozitoare. Voi fi vreodată „un scriitor mai bun”? Habar n-am, însă voi continua să scriu, asta e sigur. 

4. Acceptă-te!

Nu ești perfect, și cu cât vei accepta acest lucru mai repede, cu atât va fi mai bine pentru tine. În „Game of Thrones” a lui G.R.R. Martin există o frază care spune așa: „Nu uita niciodată cine ești, restul lumii n-o s-o facă. Poartă-ți identitatea ca pe o armură și nu va fi folosită niciodată ca să te rănească”. 

Evident, trebuie să lucrezi mereu cu tine, să te transformi, însă există câteva lucruri pe care e OK să le accepți așa cum vin: înfățișarea ta, micile greșeli pe care le faci, lucrurile mici care nu contează. N-am avut niciodată o problemă cu faptul că purtam ochelari, dar aparent ceilalți credeau că e o chestiune care trebuie rezolvată, așa că m-au chinuit de multe ori cu remarcile lor referitoare la acest lucru. Acum nu mă mai deranjează. Ce-i așa mare scofală? Port ochelari. Nu știu să traversez strada. OK, e poate ușor ciudat uneori. Și, câteodată, reușesc să mă fac de râs. Însă nu-i pasă nimănui de asta. Trebuie să te simți confortabil în propria ta piele și atunci lumea nu-ți va mai arunca în față defectele. Fii mândru de cine ești, de fiecare lucru pe care îl ai sau îl faci. Spune-ți, în loc de motto: sunt doar un om. Și fac greșeli, ceea ce e OK, câtă vreme nu rănesc pe nimeni.

5. Ascultă-ți instinctele!

Trăim într-o lume în care oricine crede în logică. Unu plus unu fac doi. Nu e un lucru atât de rău. Însă, uneori, emoțiile tale te pot feri de necazuri. Îți pot dezvălui adevărul despre tine, despre cine ești cu adevărat și care sunt lucrurile cu care ești confortabil. Ai încredere în instinctele tale atunci când vine vorba să accepți o slujbă nouă sau când întâlnești oameni. Astfel de semnale apar în mintea noastră și de multe ori le ignorăm. Nu-ți spun că ar trebui să ignori logica, însă sfatul meu este să dai instinctului tău o șansă. Uită-te mai atent la situația în care ești și tratează-o cu mai multă precauție. Asta e tot. 

De multe ori am descoperit că instinctul meu inițial referitor la anumite situații a fost cel corect, însă nu era susținut de date logice sau de argumente solide. Însă ai încredere în acele mici semnale de alarmă, de genul: ”Nu mi se pare că persoana din fața mea e de încredere sau că locul acesta de muncă nu pare grozav”. Orice ți-ar spune instinctul tău, mai bine ascultă-l înainte să te grăbești să iei o decizie. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Ai răbdare!

O mulțime de persoane abordează viața ca și cum aceasta ne-ar fi fost oferită împreună cu o listă cu dorințe de bifat. Până la această vârstă, voi fi realizat aceste lucruri. Până la această vârstă, îmi voi fi cumpărat o casă. Și așa mai departe. 

Oamenii sunt diferiți. Poate că ai impresia, uneori, că ești cumva „în urmă”, însă nu ești. Pur și simplu o să ajungi într-un anume punct în ritmul tău. Nu suntem toți pregătiți pentru o anume etapă a vieții în același moment. Unora le ia mai mult timp ca altora, și asta e OK. Niciodată nu e prea târziu să acționezi pentru a obține ceea ce îți dorești. 

7. Nu te complica 

Să nu te complici inútil: acesta e o abilitate pe care trebuie să o ai atunci când urmărești să ai succes și să te simți bine. Îmi amintesc de perioada în care aveam 12-13 ani. La școală, zilele în care aveam examene reprezentau singura ocazie în care puteai să vii fără uniformă, așa că toată lumea profita de această șansă. Am avut o prietenă care s-a prezentat la școală cu două sau trei ținute diferite în ziua unui examen. Era prietena mea cea mai bună, așa că mi-a și explicat de ce. Mama ei i-a spus că, dacă nu se va concentra să aleagă o ținută diferită pentru fiecare zi, va fi capabilă să-și îndrepte mai mult atenția la studiu și la examene. Nu prea înțelegeam această logică atunci, însă totul are mai mult sens acum. Să prioritizezi ce contează și să te concentrezi asupra lucrurilor importate este mult mai bine decât să-ți împarți energia și atenția între mai multe activități, chiar dacă acestea înseamnă doar să-ți alegi o ținută. 

Când spui „da” unui lucru, spui de fapt „nu” altora. Așa că fii foarte atentă ce vrei să faci cu timpul pe care-l ai. Să nu te complici nu înseamnă doar să decizi ce faci, ci și ce anume alegi să faci. Curățenia în șifonier sau în viață e un mod minunat să-ți conservi energia și timpul. Dacă te gândești mai bine, cu cât ai mai multe piese în dressing, cu atât mai mult timp vei petrece pentru a le curăța și a le organiza. Nu poți să ai totul. Așa că alege cu grijă. 

8. Acceptă schimbarea 

Schimbarea a fost și încă este cea mai mare teamă a mea. Nu e nimic mai rău decât acel „și dacă care-ți apare din când în când în minte. Acele gânduri care te sperie și care te conving să nu faci un pas înainte doar pentru că asta ar implica multe riscuri și că oricum îți e mai bine în locul confortabil în care te afli. Nu confunda acele gânduri cu instinctele. Instinctul te protejează de pericole, dar aceste voci care îți tot spun că e mai bine să rămâi în zona ta de confort sunt acelea care te fac să te poticnești și te țin în loc. 

Lipsa încrederii în forțele proprii e cea care îți vorbește. Și îți spune că n-o să fie bine. Și că nu te pricepi. Că ceea ce ai acum e oricum mai bine decât ce poți găsi dacă ai face acel pas. Sunt acele voci care te țin pe loc, mereu: în siguranță, dar fără să evoluezi. Să-ți spun adevărul, eu am fost scoasă cu forța din zona mea de confort. Cu alte cuvinte, nu prea am acceptat de bună voie schimbarea. Mi-a fost impusă o schimbare. Mi-am pierdut locul de muncă. Am văzut astfel o lume în care schimbarea putea să îți aducă satisfacții și nu era înspăimântătoare, am descoperit o lume plină de posibilități infinite, de oportunități excelente. Să fiu scoasă cu forța din zona mea de confort a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Uitându-mă înapoi, îmi dau seama că ar fi trebuit să părăsesc eu acel job fără perspective. Să-mi încerc norocul. 

9. Ai încredere în munca constantă și nu în talent 

Mereu mi-am dorit să devin scriitoare. Însă chiar sunt una? Mi s-a împuiat capul despre ce înseamnă să ai talent – acel ingredient nativ, intangibil, secret, cu care ești născut. Cu alte cuvinte, mi s-a spus că, dacă n-ai talent, n-avem cu ce să te ajutăm. Așa că am petrecut o mulțime de vreme întrebându-mă: oare am ce trebuie ca să devin scriitoare? Acum însă, cred că oricine supraestimează importanța talentului nu ne face o favoare. 

Ce înseamnă talent? Că stau și aștept ca o muză să mă găsească și să mă lovească în cap cu o idee fantastică? Bineînțeles că nu! Muza n-o să te găsească singură. Trebuie s-o cauți. Dorința mea de a deveni scriitoare a fost mai puternică decât îndoielile pe care le aveam despre mine. Mi-am dorit acest lucru atît de mult încât am început să scriu și să citesc despre scris. Pe măsură ce scriam mai mult, cu atât deveneam mai bună. Apoi am dat peste acest Ted Talk pe care cred că oricine ar trebui să îl vadă: „Grit: The power of passion and perseverance”. Succesul nu este despre talent. Este despre muncă grea și perseverență. Este despre repetiție. Despre răbdare. Despre dorința de a învăța. Și, conform spuselor acestui Ted Talk, succesul nu este o superputere pe care o au doar unii. Stă în puterea ta să-l obții. 

10. Urmează-ți visele. Pe ale tale! 

Nimănui nu pare să-i placă acest sfat, pentru că sună un pic nerealist. E ca și cum i-ai trimite pe oameni să alerge după iluzii. Însă ce e rău în a-ți urma visele și a încerca să ajungi la stele? Dacă aș putea să mă întroc în timp, aș lăsa la o parte îndoielile și nesiguranța și mi-aș urma visele fără nici o ezitare. Cel mai important lucru este însă să fii sigur că urmezi visele tale și nu pe ale altcuiva. Unii oameni nu știu la ce visează. Așa că urmează niște căi prestabilite, indicate de părinți, prieteni, societate. 

Însă doar tu îți poți defini și urma visele și poți ajunge să ai succesul visat. Iar succesul este acela pe care îl identifici tu ca succes. Așadar, înainte să urmezi orice fel de vis, asigură-te că e ceea ce vrei tu cu adevărat. Și e foarte important să faci asta, pentru că visele necesită mult timp și energie. 

Fii pregătit să fii dezamăgit și să eșuezi. Întotdeauna ai 50/50 la sută șanse de succes, însă dacă nu încerci ai exact zero. Dacă îți urmezi visele, poate că n-ai să ajungi exact acolo unde îți doreai, însă cu siguranță vei reuși să ajungi undeva pe parcurs, și asta e mai mult decât ce ai acum. 

Crede în tine! Poate că ceea ce îți dorești tu sună nebunesc pentru alții însă contează doar cum sună pentru tine. Dacă tu nu crezi în tine însuți, cine crezi că o să o facă? Visele tale pot fi nebunești, însă planurile pe care ți le faci trebuie să fie realistice. Planifică și vezi ce funcționează pentru tine. Acesta e secretul. Ce poți face acum ca să te apropii de țintă? Cât timp îți va lua? Ai nevoie să înveți ceva în plus? Ești dispus să-ți modifici visul, pe parcurs? Sau poate chiar să-l schimbi cu totul? Orice acțiune ai întreprinde, ea trebuie să fie bazată pe înțelegerea priorităților tale, pe capacitatea și abilitățile pe care le ai, pe dorința de a persevera pentru a obține ceea ce dorești și pe sacrificiile pe care ești dispus să le faci. 

N-o să stea nimeni pe margine să-ți facă galerie. De fapt, dacă ai să apuci pe un drum mai puțin bătut, ai să ai parte de o mulțime de neaveniți care îți vor critica fiecare pas pe care îl vei face, care te vor face să te îndoiești de deciziile luate, care vor crede că ești nebun. Dacă tu crezi în tine și ești sigur că asta e ceea ce-ți dorești, nu-i asculta! Citește cărți. Ascultă sfatul unor oameni în care poți avea încredere, și nu-i băga în seamă pe cei neavizați. 

Acum, întrebarea care se pune este: visele tale sunt prea mărețe sau chiar înspăimântătoare? Te întrebi mereu: chiar pot face asta? Multă vreme am crezut că procesul prin care îți transformi visele în realitate înseamnă o mulțime de timp și de muncă grea, însă să crezi în tine poate să reducă călătoria la jumătate pentru că, dacă nu crezi că reușești să faci ceva, probabil că nici n-o să încerci. Visele mele mă sperie. De multe ori mă întreb: „Oare chiar o să am succes vreodată sau bat câmpii?”. Am făcut și căutări legate de subiect. Și se pare că nu e nimic în neregulă să visezi în stil mare sau să delirezi. Dacă vrei să ajungi la stele, s-ar putea să aterizezi pe lună. Și asta înseamnă deja că ai urcat deasupra Pămîntului. Dacă crezi că îți faci iluzii prea mari sau că visele tale sunt înspăimântătoare, citește acest articol „Delusion, Productivity, and Success” (Iluzii, productivitate și succes). El demonstrează că oamenii care își fac cele mai nerealiste planuri au cele mai mari șanse să reușească. Mă gândesc mereu la Elon Musk, nu la omul de succes care e acum, însă la cum era el acum mulți ani, un tânăr pasionat cu o grămadă de idei. Mi-l imaginez cum spunea cuiva „O să schimb lumea”, și răspunsul pe care-l primea era: „Nu e posibil așa ceva”. Ei bine, o face deja. 

Și acum, sincer, abia aștept să văd ce-o să-mi spună varianta mea din viitor.

 

Citește și:

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții 

Cum să faci pace cu greșelile trecutului

S-ar putea să-ți placă și…

SELF-IMPROVEMENT//

5 Motive pentru care merită să renunți la resentimente

OAMENI THRIVE//

Amalia Enache, prezentatoare de știri: ”Am grijă mereu să simt că-mi aparțin eu mie în continuare”

OAMENI THRIVE//

Care a fost momentul de cotitură din viața ta? 15 vedete ne-au răspuns

Thrive Global
Curajul este ca un mușchi. Și știu din proprie experiență că pe măsură ce îl exersezi devine din ce în ce mai ușor să nu te lași copleșit de temeri.

- Arianna Huffington

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.