În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce rentează să fii caritabil.
– Care este cel mai mare obstacol în calea fericirii.


Am fost cu toții sfătuiți să „facem ce ne place”, însă genul ăsta de abordare poate părea un pic simplificată și nerealistă. Un studiu recent, foarte interesant, a descoperit o ecuație mai nuanțată pentru găsirea satisfacției și evitarea situației de burnout la muncă: noutate, scop și perseverență. Chiar dacă identificarea carierei care ți se potrivește poate implica anumite provocări, adesea nu mai există cale de întoarcere odată ce descoperim ceva care ne susține și care ne îndeplinește scopul.
Am rugat membri ai comunității Thrive Global să ne împărtășească felul în care și-au descoperit scopul în viața profesională și personală. Tu ce metodă vei încerca?

1. Concentrează-te pe propriile valori

„Mi-am găsit scopul cu ajutorul unui coach. Ajunsesem în cel mai înalt punct al carierei mele, însă mă simțeam pierdut și nesigur de mine. Așa că am angajat un coach care m-a ajutat să-mi explorez valorile personale. Nimeni nu-mi mai vorbise despre ele până atunci! Așa mi-am descoperit scopul în viață. Începe de la valori – nu te vei simți niciodată împlinit la job, într-un rol, într-o relație sau în orice activitate, dacă nu le respecți.”

— John Sigmon, fondator/ CEO, Branchport, New York

2. Fii optimist

„Mi-am găsit scopul fiind mereu optimist. Am început să văd fiecare eveniment și fiecare întâlnire ca pe o ocazie de a-mi redescoperi sentimentul de magie și uimire din copilărie. Am încercat tot ce mi se părea câtuși de puțin incitant, apoi mi-am pus întrebări profunde, precum Ce tip de carieră ar implica măcar o parte din asta? Ce aș putea face să lucrez în domeniul acesta? Apoi, am profitat de ocazii, oriunde m-ar fi dus.”

— Pamela Muller, autoare

3. Ajută copiii nevoiași

„Cariera era viața mea și urcam pe scara corporatistă din New York, ca femeie singură. Eram convinsă că am toate lucrurile de care aveam nevoie, dar, într-o zi, ceva din mintea mea mi-a spus: Dacă așa vor arăta următorii 30 de ani din viața mea, va fi suficient? Am fost șocată când răspunsul imediat a fost: Nu, îmi scapă ceva. Știam că era vorba despre copii. Am decis să sun la adăposturi și să văd dacă aș putea să le citesc copiilor de acolo. Într-o seară, când îmi luam rămas-bun de la copii, i-am privit mergând la culcare. S-au urcat în pătuțuri, plângând, în timp ce personalul încerca să-i liniștească. Nu își schimbau hainele, nu li se citeau povești, nu primeau îmbrățișări de la părinți. M-am simțit paralizată – nu credeam că așa ar trebui să arate ora de culcare pentru un copil. Așa că, săptămâna viitoare am adus pijamale cu mine. După ce le-am citit copiilor, i-am dat fiecăruia câte o pijama.

O fetiță s-a uitat la mine și a întrebat: „Ce sunt astea?”. „Pijamale”, am răspuns. „Unde se poartă?”, a continuat ea. „În pat, la culcare?”, am zis eu.

S-a uitat la mine, uluită. „Tu ce porți la culcare, de obicei?”, am întrebat-o. „Pantaloni”, mi-a răspuns. Mi s-a strâns inima. În metrou, în drum spre muncă, niște săptămâni mai târziu, am simțit că mă lovește o idee, iar cuvintele „Programul Pijamaua” mi-au apărut în minte. Așa am știut că mi-am găsit scopul. Nu m-am gândit la altceva cât am continuat să muncesc, știind, în sufletul meu, că la un moment dat voi părăsi scara aceea corporatistă. Iar asta s-a întâmplat acum aproape 20 de ani!”

— Genevieve Piturro, fondatoare, New York

4. Recunoaște-ți puterea gândurilor

„Mi-am găsit scopul – sau, cel puțin, am început călătoria – recunoscând puterea schemelor mele mentale cotidiene. Prioritatea mea este să am un control mai mare asupra felului în care mintea mea răspunde lumii din jur. Cu cât controlez mai bine lumea mea interioară, felul în care reacționez la frumusețea imprevizibilă a vieții, în care-mi procesez sentimentele și emoțiile – cu atât îmi vine mai ușor să structurez lumea exterioară așa cum cred de cuviință. O relație mai bună cu schemele mele mentale reprezintă fundația pentru tot ce sper să experimentez. Vreau să continui să-mi dezvolt compania, Grateful Peoples, să-mi construiesc o familie fericită, și tot restul!”

— Teddy Droseros, fondator, New York

5. Transformă autenticitatea într-o prioritate

„Pentru mai bine de 20 de ani, am fost suficient de norocos să am posturi cu răspundere tot mai mare, în companii din topul Fortune 500. Chiar dacă asta îmi aducea suficientă mulțumire, de obicei, știam că motivul principal pentru care mergeam la muncă în fiecare zi era pentru a avea un impact pozitiv asupra oamenilor cu care lucram zilnic – inclusiv managerul, echipa și colegii mei. Apoi, mi-am dat seama că aș putea genera mai multă valoare dacă aș da dovadă de autenticitate, în fiecare zi. Atunci, am decis să-mi împărtășesc practica personală de meditație oamenilor interesați. Mi-am prezentat ședințele săptămânale de meditație la serviciu, și ceva care a început cu noi ”ascunzându-ne” într-o cameră, pentru a respira conștient timp de 10 minute, a devenit parte dintr-un program de wellness. Observând felul în care colegii mei beneficiau de asta, în mod direct, m-am simțit motivat să-mi dedic timpul, energia și pasiunea pentru mindfulness la locul de muncă. Am fondat OnBeing Mindful și am pregătit sute de lideri în Mindful Leadership. Simt o bucurie adâncă și o mare împlinire când mă întreabă cineva cu ce mă ocup.”

— Rafael Puebla, profesor de mindfulness, Miami

6. Dedică-ți timpul celorlalți

„Tradiția africană ne învață că ne naștem cu un scop. Numele copiilor sunt coduri care înglobează aceste scopuri. De fiecare data când li se spune pe nume, își amintesc de scopul lor. Eu mi-am amintit de scopul meu când aveam vreo 14 ani, studiind meditația și spiritualitatea. M-am îndrăgostit de ideea de a ajuta oamenii să-și identifice puterea de transformare. Am făcut asta ca profesoară de yoga, încurajând oamenii să vrea mai mult, și ca autoare, ajutându-i pe ceilalți să-și pună întrebări. Scopul nostru este super-puterea noastră, strălucind în mijlocul a tot ce facem. Din fericire, scopul meu se potrivește cu numele meu.”

— Dr. Sandra Y. Lewis, autoare, psiholog clinician, Montclair

7. Urmărește o problemă pe care îți dorești să o rezolvi

„Am creat ce aveam nevoie și apoi am căutat alte persoane care ar fi putut beneficia de asta. Să-mi urmez pasiunea era un sfat nepotrivit pentru mine. Mă lăsa mereu cu o senzație de rătăcire, de neîmplinire… până când am reformulat sfatul. Așadar: urmărește o problemă pe care-ți dorești s-o rezolvi, spun eu. Apoi, de fiecare dată când întâlnești o persoană care se confruntă cu aceeași provocare, asta îți va reaprinde pasiunea.”

— Stacy Cassio, CEO, Charlotte, NC

8. Acceptă-ți puterea

„După moartea primului meu soț, mi-am dat seama că speranța, încurajarea și inspirația erau lucruri pe care le dăruiam altora, dar în același timp mă făceau și pe mine să mă mai bine. Atunci când dăruiesc altora, mă simt inundată de optimism și simt că viața mea capătă sens. Pasiunea mea este să împărtășesc asta cu cei care pot schimba lumea vorbind, scriind și făcând voluntariat.”

— Camellia Varnado, expert HR, Dallas

9. Ascultă-ți inima

„Mi-am petrecut aproape zece ani lucrând în domeniul financiar, pe Wall Street și în Silicon Valley. Am absolvit un masterat la Stanford și am obținut așa-numitul „succes”, dar nu eram nici fericită, nici împlinită. Simțeam că urc spre vârful scării profesionale, doar că eram pe scara greșită! Asta a condus la întrebări profunde. Am studiat mindfulness, neuroștiința din spatele schimbărilor comportamentale, hipnoza și vindecarea vieților anterioare – am încercat, probabil, toate lucrurile la care v-ați putea gândi. Mi-am dat seama că îmi urmam ego-ul, mintea și portofelul, și nu inima, intuiția sau sufletul. Asta trebuia să se schimbe. Așa că mi-am dat demisia, fără niciun plan, și mi-am luat angajamentul de a-mi urma inima timp de șase luni, cu scopul de a găsi munca pe care o iubeam. Într-un an, mi-am fondat propria afacere, în domeniul dezvoltării de leadership, ținând discursuri și organizând programe de coaching în grup pentru femei. Nu am mai privit înapoi niciodată!”

— Vanessa Loder, fondatoare, Lafayette, CA

10. Cunoaște-te mai bine

„Să-mi găsesc vocația profesională a însemnat să mă înțeleg pe mine însămi. Doar când valorile mele fundamentale s-au aliniat, în mare parte, cu misiunea mea și cu lista mea de scopuri, am găsit un sens al apartenenței și sursa de încredere pentru ceea ce încercam să fac.”

— Katelyn Pfeffer, manager club de fitness și coach, Little Rock

Citește și:

Conceptul ”Ubuntu” sau 3 modalități de a avea mai multă grijă de tine însuți

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Director Editorial Thrive

    Marina este Director Editorial la Thrive US. Înainte, a fost Senior Deputy Editor la Women's Health, unde a semnat articole de wellness premiate. Anterior, a făcut parte din echipele Cosmopolitan, Glamour, MTV Networks, Brides și CosmoGirl. De asemenea, Marina este fondatoarea Undrrated, un newsletter în care oameni creativi precum Misty Copeland și Phoebe Robinson își împărtășesc preferințele în materie de cultură, gastronomie și lifestyle.