În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să-ți schimbi viața de noapte.
– Ce cărți merită să cumperi pentru bunăstarea ta.


1. Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens, Arianna Huffington, editura Publica

Cum alegem să ne trăim viața? Această carte reprezintă răspunsul oferit de Arianna Huffington, după ce s-a bucurat de ceea ce în mod convențional numim succes (măsurat în bani și influență), pentru care a plătit însă un preț prea mare. La doi ani după ce a înființat Huffington Post, platforma internațională de știri care s-a dezvoltat într-un ritm incredibil, Arianna a suferit de burnout. Prin urmare, a reconsiderat total felul în care se raportează la viață și a fondat Thrive Global. Iar această carte este, de fapt, mai mult un îndemn de a ne găsi propriul răspuns și de a intra în contact cu natura noastră autentică pentru a reuși să ne trăim viața conform propriilor reguli. O îmbinare de concluzii practice, suport științific și povești de viață fascinante.

2. Cum să trăiești în stil japonez, Yutaka Yazawa, editura Humanitas

Cum să trăiești în stil japonez ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informaţiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurinţă de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalţi într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanţe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradiţiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

3. Revoluția somnului: Cum să îți schimbi viața de noapte, Arianna Huffington, editura Curtea Veche

Relația noastră cu somnul trece printr-o adevărată criză. Munca peste program, viaţa de familie, conectarea permanentă la telefoane şi la internet, aspiraţiile și temerile noastre — totul stă în calea detaşării necesare regenerării de care avem nevoie. Nu mai dăm nicio şansă somnului, considerând că acesta este prețul care trebuie plătit pentru a avea succes. Arianna Huffington dezvăluie misterul și puterea transformatoare a somnului și ne arată cum să ne eliberăm de griji, să ieștim de sub presiunea timpului și să ne umplem de energie. Dacă vrem să avem succes, trebuie să începem cu somnul.

4. Gânduri de pe o planetă nervoasă, Matt Haig, editura Nemira

Stresul și anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă și grăbită creează vieți nervoase și grăbite. Suntem conectați unii la alții mai mult decât oricând, dar ne simțim extrem de singuri și ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală. După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate și depresie, Matt Haig s-a gândit mult la impactul pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. În Gânduri de pe o planetă nervoasă vorbește despre fenomene generale ca inegalitatea socială, rețelele de socializare sau știri și până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mișcare sau în care disociem între minte și corp. Matt Haig povestește într-un fel foarte personal ce îl face pe el să se simtă fericit, uman și împlinit în acest secol neliniștit.

5. Metoda Ikigai: Secrete japoneze pentru a-ţi descoperi adevărata pasiune şi a-ţi atinge ţelurile în viaţă, Francesc Miralles, Héctor García (Kirai), editura Humanitas

După publicarea bestsellerului Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită (Humanitas, 2017), autorii au primit sute de mesaje de la cititorii entuziasmați, care, printre altele, voiau răspunsuri concrete la întrebări de tipul: Cum îmi descopăr ikigai-ul (pasiunea vieții, „acel lucru pentru care merită să trăiești“)? Știu care este pasiunea vieții mele, dar cum să mă dedic ikigai-ului de vreme ce sunt întotdeauna atât de ocupat? Cum aș putea să-mi realizez visul? Răspunsurile se află în această a doua carte, în întregime practică. Metoda ikigai, spun autorii, oferă un instrument care-ți va revoluționa viitorul, ajutându-te să-ți înțelegi trecutul ca să trăiești în prezent așa cum dorești. Vei beneficia de 35 de soluții practice pentru cultivarea ikigai-ului tău, inspirate din înțelepciunea japoneză și din psihologia modernă, însoțite de numeroase exerciții.

6. Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii, Meik Wiking, editura Litera

Această carte, considerată un fenomen în peste 30 de țări, răspunde la întrebarea ce este hygge. Când te ghemuiești comod pe canapea, alături de persoana iubită sau când te bucuri de timpul petrecut cu cei apropiați. Hygge sunt și diminețile albastre și limpezi cu lumina perfectă. Cine ar putea să fie cel mai bun ghid în universul hygge decât Meik Wiking? Meik este directorul Institului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și și-a petrecut ani din viață studiind magia vieții daneze: de la alegerea corpului de iluminat ideal la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgență până la modalitatea în care trebuie să te îmbraci, această carte reprezintă un ajutor și o sursă de inspirație pentru a fi mai hygge.

7. Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare, Scott Stossel, editura Humanitas

Pornind de la propria sa luptă cu anxietatea, Scott Stossel retrasează în această carte o lungă istorie medicală, culturală, filozofică și socială, de la Galen și Hipocrate, trecând prin Freud și ajungând în prezent. Explorând ceea ce treptat s-a cristalizat conceptual și clinic ca anxietate, de la medicina antică, încă legată de filozofie, până la neuroștiințele și genetica din ultimele decenii, Stossel ne oferă numeroase exemple de bolnavi celebri, precum și o galerie (autoironică și savuroasă) de portrete de familie. Tabloul oferit de Stossel este complet, informat, empatic: nenumăratele forme de manifestare clinică ale anxietății; impactul lor asupra vieților bolnavilor și ale celor din jurul lor, asupra societății în ansamblu; cauzele biologice, culturale și sociale ale bolii; cele mai diverse încercări de a aborda boala și bolnavii, uneori dincolo de limita fraudei medicale; uriașele costuri materiale și umane. Dar și modalitățile de a lupta cu anxietatea, de a o ține sub control și de a putea ajunge sau reveni astfel la viața relativ normală.

8. Inteligența emoțională, Daniel Goleman, editura Curtea Veche

Excepționala carte a lui Daniel Goldman (ajunsă la a patra ediție) a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede.  Cartea a declanșat un efect de proporții în societatea occidentală: inteligența emoțională se studiază azi în centre ce cercetare, se predă în şcoli şi în universităţi, competenţele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră, iar programele de educaţie pe baza sa au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnăvirilor sau criminalităţii. 

9. Înghețată la micul dejun: Redescoperă copilul din tine, ca să fii mai calmă, mai fericită și să scapi de problemele de doi bani ale vieții de adult, Laura Jane Williams, editura Humanitas

Pare că lumea din jur și-a piedut busola, iar stresul cotidian te ajunge din urmă? Nu dispera! Laura Jane Williams te învață cum să devii iarăși stăpână pe tine, să te prețuiești, să râzi din toată inima și să te bucuri de viață. Soluția e simplă: coboară în adâncurile ființei până la cea mai fericită și mai luminoasă perioadă din viața ta, copilăria, și reconectează-te cu copilul care ai fost. Ia-ți o binemeritată pauză de la grijile vârstei adulte, pune surdină vocilor celor care-ți spun că ești om în toată firea, cu responsabilități pe umeri și chestiuni urgente de rezolvat, și reînvață să fii senină, veselă și să te răsfeți așa după cum meriți. Da, poți să te îmbraci office, să plătești facturi și să te lupți cu deadline-urile și în același timp să-l lași pe copilul din tine să-și trăiască emoțiile cu sinceritate, neîngrădit de regulile aberante ale adulților, să se minuneze de magia fiecărei zile și să mănânce înghețată la micul dejun!

10. Schimband gândirea, îți schimbi viața, Brian Tracy, editura Curtea Veche

Volumul prezintă un sistem clar și concis menit să-ți dezvăluie structura mentală necesară pentru a avea succesul dorit pe fiecare plan al vieții. Brian Tracy se axează îndeosebi pe importanța fixării scopurilor, pe disciplina gândirii și pe dorința de a reuși în pofida oricărui obstacol. Cele douăsprezece principii descrise în carte sunt menite să ajute pe oricine pornește pe drumul împlinirii atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Citește și:

Obiceiuri simple care te vor ajuta să te simți bine în 2020

Ce-a fost mai bun în 2019 și ce așteptăm de la 2020

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!