În următoarele 3 minute vei afla:

De ce este util să ai un profil pe LinkedIn bine pus la punct.
Care sunt cele două cuvinte pe care trebuie să le eviți cu orice preț în scrisoarea de intenție. 


Când îți schimbi cariera, trebuie să te vinzi diferit față de cei care doar își schimbă locurile de muncă de la o companie la concurență. Aceste zece sfaturi sunt inspirate de o serie de tweet-uri pe care le-am scris pe baza celei mai recente cărți ale mele, Jump Ship: 10 Steps To Begin A New Career (Părăsirea corabiei: 10 pași pentru a începe o nouă carieră).

1) Identificarea noului tău interes profesional este un pas necesar, dar e numai primul pas.

Mulți dintre cei care își schimbă cariera petrec prea mult timp analizând ceea ce doresc să facă și nu suficient timp pentru a-și urma cariera. Mai bine cizelează ceea ce dorești, ieșind efectiv pe piață.

2) Concurenții tăi au un avans, iar tu ai sarcina de a aduce dovezi în avantajul tău.

Da, tu vii cu abilități și experiență dintr-o carieră anterioară, dar amintește-ți că angajatorii acordă prioritate oportunității, iar alți candidați, care au deja experiență relevantă, sunt mai convenabili, din postura de potențiali angajați. Dovada calităților tale sunt avantajul pe care-l poți transmite, care compensează timpul suplimentar de care ai nevoie.

3) Ai grijă să nu lași impresia că ești mai degrabă un începător.

Da, vei avea interviuri informale și vei programa întâlniri de networking pentru a cere sfaturi. Dar acestea sunt și demersuri pentru a păși cu dreptul – trebuie să cunoști elementele de bază și să pui întrebări inteligente.

4) Căile convenționale de căutare a unui loc de muncă – CV-uri și recrutori – fac mai mult rău decât ajută.

În schimb, concentrează-te pe networking și încearcă să ajungi direct la decidenți. În acest fel, ai șansa să-ți împărtășești povestea și cunoștințele.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5) Evită bursele de locuri de muncă.

Nu recomand bursele de locuri de muncă, deoarece angajatorul care a postat nu caută pe cineva care-și schimbă cariera. Bursele de locuri de muncă solicită CV-uri și sunt adesea conduse de recrutori. Vezi punctul de mai sus!

6) Un CV este o relatare a trecutului tău, complet lipsit de relevanță în prezent.

Încă ai nevoie de un CV și trebuie să fie corect. Dar dacă poți folosi termeni mai generali și nu jargonul specific industriei pe care o părăsești, îți vei ușura tranziția către noua ta carieră.

7) LinkedIn are alte caracteristici ce pot fi utile persoanei ce-și schimbă cariera și pe care un CV nu le are.

Acea casetă Rezumat din partea de sus a profilului tău este locul cel mai valoros în care să-ți împărtășești povestea și dovezile calificărilor tale. Secțiuni precum Voluntariat și Publicații oferă, de asemenea, celor ce-și schimbă cariera un loc dedicat pentru a arăta că ei sunt mai mult decât slujba lor actuală.

8) Creează-ți o introducere în rețea pentru a scoate în evidență următoarea ta carieră astfel încât ceilalți să te vadă ca pe un partener activ.

Majoritatea oamenilor își irosesc introducerea pe care și-o fac în rețea vorbind despre ceea ce au făcut – adică despre vechea carieră. Concentrează-te pe ceea ce ai făcut înspre noua carieră – voluntariat, consultanță, cursuri, asociații profesionale etc.

9) Continuă să te concentrezi pe modul în care îl vei ajuta pe angajator, nu pe călătoria parcursă pentru schimbarea carierei.

Da, este interesant să auzi cum ai descoperit această nouă pasiune și povestea ta care, contrar așteptărilor, te-a făcut să te concentrezi asupra acestei noi aventuri. Dar ce vei face efectiv pentru a rezolva problema angajatorului? Acesta este motivul pentru care el angajează și, dacă îi poți rezolva problema, acesta va fi și motivul pentru care te va angaja.

10) Scrisoarea ta de intenție nu trebuie să includă niciodată cuvintele „schimbare” sau „tranziție”.

Ești acolo pentru a rezolva o problemă. Povestea ta care implică schimbări și tranziție evidențiază doar cât de nou ești!

Ți-ai schimbat cariera? Ce sfaturi de marketing au funcționat pentru tine?

Citește și:

Cele mai comune greșeli din timpul interviului de angajare

3 moduri prin care să treci peste respingerile din carieră

Author(s)

  • Caroline Ceniza-Levine

    coach specializat în cariere

    Caroline Ceniza-Levine este îndrumător profesional, recrutor și co-fondator al SixFigureStart și al CostaRicaFIRE. Caroline a creat un mini-curs online, gratuit, de cinci zile pentru căutarea locurilor de muncă, care merge în culisele procesului de angajare pentru a-ți crește șansele de a obține job-ul la care visezi.