Adevăr sau… întâmplare

Ne-am început săptămâna alături de Geo Bogdan, life coach, care ne-a descifrat câteva mituri legate de oamenii toxici. Așadar, fac oamenii toxici mai mulți bani decât noi, ceilalți? Sau ajung mai ușor în poziții de conducere? ”Parțial da, dacă o fac prin manipulare! Dar la fel de bine poți ajunge în astfel de poziții și printr-o abordare organică, fără să recurgi la manipulare sau conflict”. Ne-a mai interesat să știm și dacă familia poate fi un mediu toxic. Geo Bogdan ne-a confirmat: ”Adevărat! De foarte multe ori, familiile pot avea o influență toxică asupra copilului, dar și copiii asupra părinților, frații asupra surorilor, indiferent de gradul de rudenie”. Persoanele toxice ne trag în jos? ”Parțial adevărat! Te trag în jos doar dacă tu permiți acest lucru. În general, marii manipulatori, oamenii care țin neapărat să aibă control, pot face acest lucru. Dar și prietenii-ancoră, prietenii care au adicții te pot seduce și ademeni în direcții nefaste vieții tale”, a spus Geo Bogdan. Sunt persoanele toxice oameni care suferă? Geo Bogdan ne-a confirmat: ”Orice formă de toxicitate interioară, care poate fi simțită de ceilalți, pleacă de la o problemă, de la o traumă, de la o nemulțumire”. Mai multe despre oamenii toxici și cum ne influențează interacțiunile cu ei aflați accesând link-ul de mai jos:

Tot luni ne-am întâlnit cu psihoterapeutul Andrei Mocanu, care ne-a deslușit cele mai importante mituri despre tați. În prezent, 57% dintre tați afirmă că parentingul îi definește. Andrei Mocanu ne-a explicat: ”În ultima vreme, tații au început să se implice din ce în ce mai mult în viața copiilor, pentru că au început să conștientizeze importanța rolului tatălui în viața copiilor”. Trec oare și bărbații prin depresie post-natală? Andrei ne-a confirmat: ”Da, într-un număr din ce în ce mai mare! Dar ajungem să fim diagnosticați abia la șase luni de la nașterea copilului. Și, din păcate, efectele asupra copilului sunt aceleași, indiferent dacă are depresie mama sau tatăl”. Sunt tații mai puțin anxioși decât mamele? ”Fals! În anumite momente, tații sunt chiar mai anxioși decât mamele! Și-mi aduc aminte de mine, când aveam probleme că cea mică se lovea”. Este musai ca un tată să fie autoritar? ”Fals, fals, fals! Nu-mi doresc deloc să mai aud astfel de idei!”, a fost răspunsul categoric al lui Andrei Mocanu, care a continuat: ”Din păcate, noi avem încă în minte că un bărbat înseamnă autoritate și agresivitate. Din punctul meu de vedere, autoritatea ar trebui înlocuită cu fermitatea!”. Mai multe despre parentingul declinat la masculin poți afla accesând link-ul de mai jos:

Good vibes, good coffee

Marți am savurat o cafea alături de chef Horia Vîrlan și George Vintilă, gazda emisiunii ”Good vibes, good coffee”. Cu mult umor, Horia Vârlan ne-a împărtășit câteva secrete din bucătărie: ”Dacă ții de rețetă, e posibil să ai dantura proastă sau trebuie să ocolești bucătăria. Bucătăria este practic una dintre încăperile locuinței: ea este și lăcașul frigiderului, al chiuvetei, acolo este și filtrul de cafea. Deci bucătăria poate fi și un loc de pelerinaj pentru cei care beau cafea, nu trebuie neapărat să gătești! Dar ca să revenim la pricepere: dacă rețeta este bună și o urmezi ad-literam, adică dacă este bine explicată, iar cantitățile corecte, n-are cum să nu-ți iasă. Rețeta trebuie să fie scrisă bine, adică temperaturile și modul de preparare trebuie clar explicate. Este fix ca la o rețetă pe care o primește un inginer chimist: dacă respecți cantitățile, n-ai cum să dai greș!”. Ce gust are mâncarea perfectă, dar și cum arată o zi ideală din viața lui Horia Vîrlan aflați accesând link-ul de mai jos:

Tot marți am băut o cafea cu Dan Coma, cel mai important creator român de pantofi și accesorii exclusiviste, în casa plină de istorie a acestuia, un adevărat muzeu, după cum a numit-o George Vintilă, gazda emisiunii ”Good vibes, good coffee”. Orice ai face, să fii cel mai bun!” este motto-ul după care se ghidează Dan Coma, moștenit de la tatăl său, la fel ca și meșteșugul care a ajuns să-l definească. ”Meșteșugul este baza, de la meșteșug se pornește și trebuie împins până la superlativ, învățat etapă cu etapă. Iar aici m-au ajutat enorm și sfaturile tatălui meu, care de la zece ani a lucrat în fabrica bunicului și a trebuit să treacă prin toate etapele, de la ucenic și calfă, până la specialist. Același lucru l-am făcut și eu: am învățat de la vechii meseriași, care au învățat meseria înainte de război, și care știau să o facă etapă cu etapă. A contat foarte mult că a existat această bază. După care intervin imaginația, cultura, munca, norocul”. Când devine un meșteșugar artist? Există vreun reper? ”Meseriașul poate să ajungă maistru, adică să cunoască foarte bine meseria, dar să ajungă la o anumită etapă, la care să rămână, și să se plafoneze acolo. Însă cel care continuă prin studii, pasiune și perseverență – acela are șansa de a ajunge artist!”. Despre artă, rafinament și grija pentru detalii aflați accesând link-ul următor:

Spune pe bune!

Carl Pickhardt, psiholog și autor a 15 cărți de parenting, spunea că un copil căruia îi lipsește încrederea în sine nu va îndrăzni niciodată să încerce chestii noi sau care-l provoacă, pentru că se teme să nu greșească sau să-i dezamăgească pe cei din jur. Mai târziu, asta poate să-i dăuneze și să-l împiedice să aibă o carieră de succes. „Inamicii încrederii sunt descurajarea și frica”, a declarat acesta pentru Business Insider. Din fericire, încrederea în sine e ceva ce poate fi încurajat la copii încă din primii ani, iar prin intermediul coaching-ului emoțional, părinții pot crește copii care să știe să-și rezolve singuri problemele, să-și gestioneze emoțiile și să socializeze. Însă, de multe ori, părinții devin foarte rigizi cu educația și neglijează importanța pe care o are joaca în procesul de dezvoltare al unui copil. Otilia Mantelers, psihoterapeut și expert în parenting, a explicat în cadrul emisiunii ”Spune pe bune!”, prezentată de Liana Stanciu, despre cât de importantă este joaca în dezvoltarea copiilor: “Există și copii care nu se joacă, dar copiii aceia și-au pierdut speranța de viață bună. Majoritatea copiilor se joacă într-un fel sau altul, chiar și copiii care sunt la casele de copii. Copilăria este egală cu joaca. Jocul este un limbaj subconștient al copilului și este un mod de viață, el așa vede viața”, a explicat expertul. Află mai multe despre joacă și parenting accesând link-ul de mai jos:

Punct și de la capăt

Florin Stoica, antreprenor şi creator de obiecte decorative din vinil, şi-a spus povestea joi în emisiunea “Punct şi de la capăt”. O poveste care a început pe când Florin lucra ca asistent de vânzări și agent imobiliar, și care a continuat cu job-uri de DJ cu jumătate de normă într-o cafenea și în cluburi, în timpul weekend-urilor. În 2008, Florin a reușit să cumpere de pe Internet peste 600 de discuri, pe care le-a triat, le-a selectat și le-a ascultat, iar pe cele care nu i-au plăcut neapărat a decis să le folosească la confecționarea unor obiecte decorative. Astfel, a rămas cu vreo 300 de discuri, din care – trei ani mai târziu – a decis să facă ceasuri de perete. Doar că, după cum mărturisește Florin, la început obiectele confecționate de el s-au vândut destul de greu. Însă asta nu l-a descurajat și a continuat să creeze și alte obiecte decorative, pline de ingeniozitate și creativitate, care s-au bucurat de succes. Astăzi, Florin a dezvoltat o mică afacere de succes, alături de soția sa, a cărei poveste te invităm să o descoperi accesând link-ul de mai jos:

Citește și:

Decembrie magic cu emisiunile Thrive

Emisiunile Thrive: despre parenting, educație și imaginea noastră online

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!