În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poate un sintetizator să-ți pregătească mintea pentru somn.
– Care este remediul lui Laurențiu împotriva stresului.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Laurențiu Duță: Mă dau cam greu jos din pat de când cu dependența asta de Internet, dar până la urmă ceea ce mă face să pornesc într-o nouă zi este faptul că abia aștept să încep să lucrez în studioul meu, unde mă ocup de partea de producție. Mă ajută să mă mobilizez și o cafea. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

LD: Prioritățile mele sunt familia și muzica. Dar familia pe primul loc. În vremuri normale, când fiica mea merge la școală, ne organizăm împreună cu soția mea să vedem cine o duce la școală, cine o ia și stabilim toate aceste aspecte organizatorice de familie. Apoi vine muzica. Intru în studio și lucrez, deci mă împart între familie și muzică.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

LD: E o întrebare grea, cred că mereu căutăm un ingredient care să ne facă viața mai bună decât este, dar în principiu cred că trebuie să facem ce ne place. Asta ne aduce fericirea, deși starea de fericire nu este o stare continuă. Refugiul meu este muzica, dar cred că orice poate deveni refugiu: pescuitul, natura, meseria, o carte sau un film bun.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

LD: Nu sunt foarte stresat, dar am observat că am tendința să pun singur presiune pe mine, uneori fără să fie cazul. Atunci mă ajută soarele, o plimbare, un film, un pahar de vin bun.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

LD: Stau în casă, deci am mai mult timp pentru familie, deși am un mini studio și continui să muncesc de acasă. Dar mai multă interacțiune cu cei dragi îmi dă o stare de bine.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

LD: Simt, pur și simplu. Înainte, era simplu. Când oboseai, îți luai o vacanță și plecai undeva la munte prin România sau rezervai bilete de avion și făceai o vacanță undeva, departe. Acum nu mai putem face lucrurile astea. Dar putem improviza un home-cinema, putem face o pungă de floricele și să ne relaxăm cu familia la un film bun. 

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

LD: Cred că mi-aș fi dorit să am mai mult curaj. Regret că nu am încercat, un an, doi să compun și pentru țări mai mari decât România. Acum, privind retrospectiv, cred că asta aș fi făcut. Aici am avut mereu succes cu 3 Sud Est sau cu alte trupe, și asta m-a ținut ocupat. Am făcut performanță în propria țară. Însă am un regret că n-am jucat la nivel mai mare.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

LD: Cred că schimbările vin, de fapt, odată cu vârsta, cu experiențele. Însă nu pot identifica una anume. Poate că, la început, eram prea timid. Încrederea vine cu primul succes, dar mi-ar fi plăcut să am mai multă încredere în mine pur și simplu. E esențial să ai tu însuți o părere bună despre tine, chiar dacă uneori mai eșuezi sau nu-ți ies lucrurile cum ai vrea. Trebuie să te alimentezi cu gânduri pozitive.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

LD: De obicei, mă concentrez pe un singur lucru și-mi lipsește atenția distributivă. Când fac ceva, sunt acolo cu totul. De multe ori, îmi spune și soția că vorbește singură când sunt concentrat pe un gând anume sau pe o activitate din studio, mi se întâmplă pur și simplu să nu aud ce se întâmplă în jurul meu.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

LD: Citesc, dar uit titlurile. Au fost multe cărți de-a lungul timpului, însă nu pot alege una singură.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

LD: În primul rând, faptul că, alături de Mihai și Viorel, am pornit pe drumul 3 Sud Est. A fost o decizie care mi-a schimbat viața. Simți că e un moment, un tren în care trebuie să urci. Apoi, momentul când m-am căsătorit și am simțit cu tot sufletul că este ceea ce trebuie să fac.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

LD: Consider că eșuăm des, la mine de exemplu poate fi o piesă care nu-mi iese sau un plan pe care nu reușesc să-l pun în practică. De obicei, din cariera unui artist, publicul vede în mare parte doar reușitele și așa rămâne în memoria colectivă. Eșecurile trec neobservate. Eu merg mai departe muncind, nu ies din joc. Dacă renunți, e ca la coadă. Îți ia altcineva locul. Trebuie să stai acolo, să ai răbdare și să fii perseverent.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

LD: De multe ori, mă uit la tutoriale despre producție muzicală sau citesc despre chitare sau sintetizatoare vechi. 

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

LD: Empatizez cu oamenii care lucrează în show-biz. Foarte mulți dintre ei sunt acum într-o situație delicată. Sunt oameni care trăiau din concerte, nu au firme sau cărți de muncă, iar acum sunt foarte vulnerabili și cred că va fi din ce în ce mai greu. Depinde cât îi va sprijini și statul și cât se va întinde perioada aceasta. Până nu va exista o soluție definitivă împotriva virusului, să se reia concertele, le va fi greu. Empatizez și cu oamenii care și-au pierdut locurile de muncă sau micile afaceri. 

Laurențiu Duță este membru al trupei 3 Sud Est, producător muzical și compozitor. Însă, în egală măsură, se definește și ca tată și soț, familia și muzica fiind principalele coordonate ale vieții sale. 

Citește și:

Florin Busuioc, actor: ”Am scos capul la suprafață de fiecare dată când am avut o problemă”

Narcisa Suciu, cântăreață: ”Copiii nu cresc neapărat cu bani, ci cu dragoste și cu atenție!”