În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să-ți pregătești anul pentru a pune în practică spiritul tău creator.
– Cum te ajută creativitatea să depășești experiențe dificile și să integrezi bucuria experiențelor frumoase.


De ce un an creativ?

Pe lângă sănătate, pentru mine, creativitatea este în top. Creativitatea m-a ajutat teribil în anii cei mai grei, supraviețuind cu ajutorul ei, din toate punctele de vedere (fizic, mental, sufletește, financiar). Am scris despre importanța creativității și în cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” , abordând teme și mai puțin confortabile precum sensibilitatea văzută de ceilalți ca un defect, frica existentă în procesul creator și chiar cum să te introduci în starea de acțiune.

Ciclul Supraviețuire (ceea ce se întâmplă după ce viața a dat cu tine de toți pereții) Transformare Viață creativă cu sens, nu se întâmplă peste noapte, ci durează ani în care îți calibrezi Eu-l creator în raport, în primul rând, cu propria ta piramidă Maslow. 

Astfel, creativitatea presupune și un set de instrumente care te ajută să combini ceea ce știi, ceea ce ai experimentat cu setul tău de talente, idei, capacități. Mai mult chiar, există din ce în ce mai multe studii despre creativitate, cercetându-se cu ajutorul scriitorilor, artiștilor, inovatorilor –  creatorilor din diferite domenii – comportamentele care duc la rezultatele creativității.

Potrivit autorilor (Roger E. Beaty,  Yoed N. Kenett, Alexander P. Christensen, Monica D. Rosenberg and Co) unui recent studiu, încă mai este nevoie de viitoare cercetări pentru a fi siguri de cum creierul gândește creativ, însă aceștia, au găsit la nivel comportamental o corelație puternică între capacitatea de gândire creativă și comportament.

Așadar ritualurile creative, abordările inedite și modul în care ne trăim ziua pot influența actul creației.

Din rolul de creator, am identificat câteva schimbări aduse de ritualurile mele creative (și de flexibilitatea care a decurs din ele):

  1. am conștientizat că discuțiile în contradictoriu nu sunt rele, atâta timp cât implică respect și bune intenții în agenda secretă a ambelor părți, ceea ce mi-a conferit un anumit parcurs mai rezistent în proiectele mele creative. Mai mult decât atât, mi-am clarificat că pot interveni dificultăți într-un proiect, dar știu că sunt și soluții. De cele mai multe ori, chiar soluții uimitoare, inedite, cu aspecte pozitive pentru părțile implicate. 
  2. am învățat să scap, în mare proporție, de perfecționism și să îmblânzesc obiceiuri precum procrastinarea, să mă aventurez în frumusețea acțiunilor pentru că doar prin acțiune devii creator, cu adevărat. Doar după ce treci de teamă, doar după ce intri în desfășurarea de forțe a proiectului, acel proiect care a coborât din minte pe biroul și în laptop-ul tău, doar atunci te descoperi și descoperi multe despre creativitatea ta.
  3. mi-am înțeles propriile anotimpuri ale creativității și știu că drumul meu este drumul meu. Împletesc mai ușor perioadele în care creez cu cele de tip incubator, transformator de idei sau pur si simplu de bucurie, celebrare după un succes. Nicio etapă nu este mai prejos, doar că unele sunt mai expuse publicului. 
  4. aha-urile le-am transformat în decaloguri, convingeri corecte și pozitive, ancore. După un succes, trag învățăminte. Am fost obișnuiți ca după eșecuri să ne învățăm lecția, dar de ce nu învățăm și din ceea ce ne iese foarte bine. Chiar este atât de rău să ridici paharul pentru tine și pentru ceea ce ai creat magnific? Cunoaște ceea ce ai valoros!
  5. creatorul – din orice domeniu – trebuie să posede și o componentă pragmatică.
  6. … ceea ce conduce la faptul că generez: randament financiar, capacitate de a observa noi drumuri și viziuni, să simt nevoile publicului și să creez în concordanță cu noile timpuri.
  7. să prind mereu curaj!
  8. îmi acord Timpul pentru Creativitate, un timp special în care sunt în universul meu, atentă la stare și la felul în care proiectul mi-ar putea corespunde sau nu. Am observat că putem fi contaminați cu dorințele din social media! De aceea, filtrez foarte bine obiectivele care sunt pentru mine și care nu. Obiective tailor-made. Viața mea are particularitățile ei, la fel și proiectele din ea.
  9. îmi înțeleg și transform frustrarea care poate apărea pe parcursul unui proces creator dificil sau în care satisfacția apare cu surprize de gestionare a timpului.
  10.  integrez încrederea în abilitatea creativă de modelare a vieții. 
  11.  îmi păstrez bucuria.

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Iată cum prin creativitate, în anul tău creativ ai putea să:

Îți rezolvi problemele, provocările, dificultățile care apar în viață.

Îți deschizi mintea unui alt fel de a fi, fără așteptări colosale, dar modelând soluții fără să calci pe tine, navigând spre un stil personal de împlinire. O voce chiar.

Îți exprimi sinele creator și îți manifești personalitatea, ceea ce, între noi fie vorba, este deja un succes colosal pentru experiența numită generic: viață.

Acum, din camera mea de creație, cu o lumânare care face un joc frumos pe perete te îndemn să citești rândurile din imaginea de mai jos și apoi să-ți identifici ingredientele relevante pentru anul tău.

May be an image of text that says 'Sentimente creativitate Inocență Èicuriozitate. parcă râde Soarele Univers. fantastică Pământul Poftă nou aduce specialul că există peste Atunci ce ncăpățănăm tacem 1000de doar într-un anumit fel? Acel fel care de obicei așteaptă ceilalți. drag, de frumos cudrag. de iubire este importantă altfel starea Mirare. Încântare Păstrează-te pur simplu starea uimire. Fasci- Admir fascinați care-Èibază crezul pe JAU!, interesant pe mirarea descoperirii Instinct, intuiție. Plăcerea de face evede anumit lucru. Nu privirea gestur cum ascunzi, dar vorbe. Vederea, observația.. observi dincolo acum mirarea Viziunea. individual. avea expoziisenzoiae Dedicare u nu-mi place acest când pronunț. am PENTRU CREATOR MARI 143'

pagină din cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”.

Spațiul în care creez este foarte important pentru mine: estetica, funcționalitatea lui, felul în care îmi vorbește atât pentru partea productivă, cât și pentru partea contemplativă. Mai exact, pentru orele în care sunt activă, dar și pentru pauzele în care mă alimentez cu energie pentru continuarea activităților.

Îți așez încă 3 întrebări-ghid:

Care este încrederea în creativitatea ta?

Cât de exuberantă este călătoria pe care o ai acum?

Care din acele cele mai rele momente trăite poți să le transformi în viitorul apropiat, trecând mai departe, închizând pentru totdeauna ușa unui capitol?

Este loc de mai bine în viața fiecăruia! Fără a pune presiune, fără a forța lucrurile inutil și cu prețuri mari, putem să ne găsim rostul, împlinirea și chiar experiențe fericite.

2022 poate fi un an în care să-ți aduci aminte de cum ai evoluat creativ, ce metehne ai lăsat în urmă și cum privești fiecare lună din an, cum îți construiești viața.

Începe de la ce te animă și mergi mai departe, tot mai departe, unind punctele!

Citește și:

Cei 3 dușmani ai creativității

Secretul surprinzător al creativității

Author(s)

  • Anca Ghinea

    autoarea cărții „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”, expert Creativitate, fondator kreatoria.ro

    Anca Ghinea este un creator aplicat. Este fondatoare a platformei destinate creativității, Kreatoria.ro, storyteller, digital creator, trainer. Cu o prezență bogată în peisajul mass-media și social media, Anca are o experiență integrată în Comunicare, Publicitate și Marketing, transformându-și vocația în carieră, creativitatea într-un stil de viață. A lansat cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” , (Editura Creator, grup Libris) aducând pe piața autohtonă un concept inedit editorial, stimulând creativitatea celor mici și celor mari.