În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce ne certăm de la bani în cuplu.
– Cum să-ți stabilești obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung.


Luna îndrăgostiților ar trebui să fie în fiecare lună dacă mă întrebați pe mine. Începem orice relație cu speranță, cu multe vise, cu dorințe arzătoare, cu zâmbete largi pe buze și fluturi în stomac.

În timp ce o relație începe undeva, o alta se încheie altundeva, chiar dacă a început la fel de frumos și romantic. Studiile arată că certurile de la bani sunt pe locul doi ca motiv de despărțire după infidelitate.

De ce ne certăm de la bani?

Motivele sunt multe, începând cu legătura noastră diferită cu banii și valorile din viața noastră, influențată de personalitatea financiară cu care ne naștem, de blocajele și  credințele diferite legate de bani, experiențele acumulate, frustrările pe care le avem, evenimentele de viață și altele.

Altfel spus, este atât de ușor să ne certăm de la bani și destul de greu să vorbim aceeași limbă și să ne înțelegem. În joc este viitorul nostru (nu doar financiar), așa că acest subiect este foarte important.

Vă las mai jos 3 idei care să vă ajute să nu vă mai certați de la bani în cuplu. Mai mult, sper ca aceste idei să vă ajute să faceți echipă bună în ceea ce privește viitorul vostru financiar și să vă iubiți mai mult.

Stabiliți-vă obiective în cuplu

Discuțiile trebuie să acopere obiectivele comune ale familiei voastre. Stabiliți împreună:

  • Obiective pe termen scurt, cum ar fi următoarea vacanță, prioritățile de peste an care implică bani, cum ar fi prezența la nunți sau alte evenimente, schimbatul perdelelor sau al roților de la mașină și așa mai departe.
  • Obiective pe termen mediu, cum ar fi achiziția sau schimbarea casei, a mașinii, apariția unui copil, cumpărarea unei case de vacanțe, dezvoltarea unei idei de afaceri, creșterea unor investiții.
  • Obiective pe termen lung, cum ar fi școala copiilor, investiții pe termen lung, planuri de pensionare, poate o pensionare anticipată, bani de călătorit cu copiii sau fără ei după ce pleacă la casa lor, sau bani de orice altceva v-ați mai dori.

Obiectivele vă ajută să ”trageți la aceeași căruță”. De două ori pe an, ar trebui să luați lista cu obiectivele pe termen scurt, ca să le analizați și să decideți dacă sunteți pe drumul corect. Anual, revizuiți și ajustați obiectivele pe termen mediu și lung.

S-a demonstrat că cei care au obiective comune sunt mai fericiți, mai fideli și relația lor de cuplu este mai trainică. Propun să le urmăm exemplul.

Discutați despre bani în familie.

Banii sunt un subiect tabu în multe familii și acest model îl ducem mai departe în relația pe care o formăm.

Este normal să avem idei diferite legate de bani, precum și model diferit de a ne raporta la ei, asta pentru că suntem diferiți, așa că nici acest subiect nu o să fie tras la indigo niciodată. Prin discuții deschise, pline de dragoste, respect și înțelegere, diferențele se aplatizează și problemele au soluții.

Deciziile financiare peste o anumită sumă ar trebui luate împreună. Stabiliți împreună care este limita de bani per obiect sau per lună de la care vă veți cere părerea și vă veți consulta.

Când o cheltuială este destul de mare pentru bugetul vostru decideți să stați peste noapte și să vă gândiți dacă chiar aveți nevoie de acea cumpărătură, dacă are sens, ascultați-vă cu respect părerile și decideți împreună ce faceți a doua zi: cumpărați ce vă doriți sau renunțați.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Discutați și analizați situații ipotetice, ce ați face dacă … sau situații din jurul vostru în care voi ați fi reacționa altfel? Aceste discuții vă ajută să vă expuneți părerile la modul logic fără o implicare emoțională și să aduceți argumente pro și contra, sa va aliniați părerile și valorile financiare, să dezvoltați o linie de comunicare bună și când o să fie în discuție banii voștri.

Stabiliți un cont comun în care fiecare să pună banii cu care contribuiți la cheltuielile din casă și la obiectivele comune.

Faceți bugetul familiei împreună. Stabiliți suma de bani necesară pentru a acoperi fondurile de urgență, de siguranță, primele pentru asigurările pe care le aveți, suma pe care ați decis să o investiți, suma pe care ați decis să o economisiți, apoi suma de bani necesară acoperirii nevoilor lunare referitoare la traiul de zi cu zi.

Voi veți decide modul în care fiecare dintre parteneri va participa la cheltuielile comune în funcție de veniturile pe care le aveți.

Fiecare relație e diferită, așa că modelul care vouă vi se potrivește este cel corect. Unii aleg să țină toți banii împreună, alții își țin toți banii separat: aceasta este o varianta de mijloc care împacă și nevoile și dorințele personale.

Stabiliți suma pe care fiecare dintre voi o veți depune în contul vostru comun și astfel nu veți avea surpriza că unul dintre voi a intrat în banii necesari pentru rata la casă sau banii de mâncare sau banii pentru grădinița copilului și așa mai departe.

Cu toate nevoile acoperite, cu banii necesari protecției și progresului financiar puși deoparte, pacea este asigurată.

Unul dintre voi poate alege să-și economisească banii de buzunar, în timp ce celălalt îi va cheltui până la ultimul bănuț, iar asta trebuie să fie ok între voi.

Sunteți diferiți, aveți păreri diferite despre bani, aveți frici diferite legate de bani, aveți credințe diferite despre ce reprezintă banii și este normal să fie așa.

Acceptați aceste diferențe și nu vă mai certați pe ele, pentru că nu veți ajunge nicăieri, nici unul nu-l poate convinge pe celălat că are dreptate, pentru că fiecare are dreptate în felul lui.

Aplicați cele trei idei de mai sus și aveți grijă de banii voștri și de relația voastră. Viața este prea scurtă ca să o pierdeți în război legat de bani când două ore pe lună de organizare pot face liniște în această zonă importantă a vieții voastre. Să fiți fericiți!

Citește și:

Până când banii ne vor despărți

Cum faci față stresului financiar în aceste vremuri nesigure

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.