În următoarele 6 minute vei afla:

– Dacă nivelul tău actual de inteligență emoțională e unul optim sau redus.
– De ce e important să scrii pe hârtie momentele dificile din viața ta.


Îți amintești de vreun moment în viața ta în care un val de emoții a venit peste tine atât de brusc, încât n-ai știut exact cum să le gestionezi? Dacă ai putea să te întorci în acel moment, ce ai face diferit, ce resurse crezi că te-ar ajuta să nu te mai pierzi în acel tumult interior? Sunt convinsă că, în anul ce se va încheia curând, ai avut destule momente în care te-ai simțit fie așa cum am descris mai sus, fie pierdut, blocat, neîncrezător și fără prea mult optimism, întrebându-te când se mai termină odată nebunia asta.

Și eu am simțit la fel.

Varianta cea mai simplă, dar fără prea multe rezultate, ar fi să te bagi în pat, sub pătură și să nu mai vrei să mai ieși de acolo. Vorba cântecului: wake me up when the pandemic ends (”terzește-mă când se termină pandemia”). Dar știi și tu că asta nu e cea mai bună soluție. Azi vreau să-ți împărtășesc ce m-a ajutat pe mine în anul ce stă să se încheie, astfel încât perioada pandemiei să nu fie doar despre stat în pat, sub pătură: mi-am dezvoltat inteligența emoțională.

Poate ai auzit de atât de multe ori acest cuvânt în ultima perioadă, încât te întrebi:  ce trend mai e și acesta cu dezvoltarea inteligenței emoțională. Așa-i?

Lasă-mă, te rog, să te conduc în lumea asta.

Cea mai la îndemână perspectivă despre inteligența emoțională este a lui Daniel Goleman, autor și jurnalist, cu o vastă experiență în acest domeniu. El spune așa: inteligența emoțională este capacitatea de a ne recunoaște propriile sentimente și pe cele ale altora, cu scopul de a ne motiva și de a gestiona propriile emoții, precum și cele din relațiile în care suntem implicați.

Eu spun așa: inteligența emoțională este capacitatea de a nu lăsa emoțiile să ne influențeze gândurile, reacțiile și, implicit, acțiunile.

Pentru tine, ce e inteligența emoțională?

Îți poți imagina cât de diferit ar fi fost anul ce se termină dacă ai fi știut exact cum să gestionezi tot valul de nesiguranță sau lipsă de optimism pe care l-ai tot simțit? Și tu ai capacitatea de a-ți dezvolta inteligența emoțională și fiecare fațetă a ei. Voi vorbi azi pe larg despre concept și despre câteva dintre segmentele pe care eu le încadrez în top trei componente benefice pentru a ieși cu mintea limpede dintr-un an așa cum a fost 2021.

Inteligența emoțională este împărțită în trei părți: componenta internă, cea externă și o a treia, care nu se încadrează în niciuna din cele două categorii.

Cea internă are ca scop să te ajute să comunici în mod autentic și deschis. În această categorie se regăsesc: cunoașterea de sine, controlul de sine, încredere în propria persoană și capacitatea de a te baza pe propriile resurse din interiorul tău.

Cele care fac parte din componenta externă îți permit să-ți asumi noi provocări și te ajută să răspunzi creativ și eficient la noi oportunități. Acestea sunt: adaptabilitatea, optimismul și auto-actualizarea.

Și cele din a treia categorie îți vor permite să înțelegi situații complexe și au ca scop să te ajute să-ți îmbunătățești capacitatea de a-i influenţa într-un mod pozitiv pe cei din jur, pentru a avea rezultate productive. În această categorie se regăsesc: empatia, abilitatea de relaționare și capacitata de a spune lucrurilor pe nume.

Care crezi tu că sunt top trei cele mai importante, de care ai fi avut nevoie în 2021, astfel încât să ai un an mai bun? Ce ar fi schimbat la tine dacă acestea trei, la care te gândești, ar fi fost la un nivel superior?

Eu aleg empatia, adaptabilitatea și optimismul. În rândurile de mai jos, doresc să împărtășesc o abordare generală asupra lor, precum și anumite  indicii care să te ajute să-ți dai seama dacă nivelul tău actual de inteligență emoțională este unul ridicat sau scăzut. Însă ține cont că inteligența emoțională poate fi măsurată prin teste psihometrice acreditate, asta dacă-ți dorești cu adevărat să pornești dintr-un punct obiectiv.

Totuși, indiciile de mai jos pot fi un punct de plecare pentru tine.

Așadar, începem cu empatia. Aceasta  este capacitatea de a fi conștient de cei din jur și de a înțelege sentimentele și gândurile lor. Dacă știi despre tine că ești un bun ascultător și ții cont de sentimentele și întâmplările prin care trec oamenii din jur, înainte de a-ți comunica mesajul sau înainte de a lua o decizie, poți spune despre tine că ai un nivel de empatie ridicat.

Concret, când nivelul este scăzut:

Poți avea dificultăți în a înțelege sentimentele celorlalți.

Îți este dificil să te conectezi cu ceilalți la nivel personal.

Nu iei în considerare sentimentele celor din jur.

Când nivelul este ridicat:

Ai o capacitate bună în a înțelege sentimentele celor din jur.

Ești descris de cei din jur ca fiind un „bun ascultător”.

Ești sensibil la sentimentele celor din jur.

A doua în topul meu este adaptabilitatea. Aceasta este capacitatea de a-ți adapta gândirea, sentimentele și acțiunile, ca răspuns la schimbările din exterior. Oamenii cu un grad de adaptabilitate ridicat sunt toleranți cu ceilalți, receptivi la idei noi și iau în considerare puncte de vedere diferite. Ei sunt văzuți ca fiind campioni ai schimbării.

Când nivelul de adaptabilitate este scăzut:

E prezentă tendința de a prefera o rutină zilnică previzibilă.

Îți este greu să-ți schimbi o anumită opinie.

Îți place să rămâi cu ceea ce ai testat și cu ideile despre care crezi tu că sunt adevărate, în loc să adopți o nouă perspectivă.

Când nivelul este ridicat:

Te adaptezi rapid la schimbare și mergi în direcția în care schimbarea te duce, îmbrățișându-o cu multă curiozitate.

Ești deschis la noi opinii, având capacitatea de a-ți schimba anumite comportamente.

Îți plac provocările și situațiile în care ești nevoit să te adaptezi la situații noi.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


A treia e optimismul. Optimismul este, printre altele, capacitatea de a vedea oportunități chiar și unde alții văd doar dificultăți. Persoanele care au un nivel ridicat de optimism au și un nivel ridicat de rezistență, fiind capabili să vadă imaginea de ansamblu. Ei se concentrează pe posibilitățile oferite de experiențele prin care trec și nu pe ce nu poate fi realizat.

Când nivelul este scăzut:

Ești pesimist și te îngrijorezi prea mult cu privire la viitor.

Te descurajezi ușor și renunți la fel de ușor.

Te concentrezi pe tot ceea ce e negativ.

Când nivelul este ridicat:

Ești capabil să-ți păstrezi o perspectivă pozitivă în ciuda eșecurilor.

Mindset-ul e optimist și ești mereu în căutare de oportunități.

Îți revii repede din înfrângeri/ dezamăgiri.

Așadar, ținând cont de cele prezentate mai sus, care e nivelul tău de inteligență emoțională? Ce ai putea, totuși, să faci, dacă constați că nivelul e unul scăzut?

1.       Ascultă. Serios, ascultă… la propriu. Numără până la cinci în gând înainte de transmite în exterior ceea ce ai în minte. Numără până la cinci înainte de a reacționa. Întreabă-te: va ajuta ceea ce vreau să spun?

2.       Atunci când ești expus la o situație dificilă și e nevoie să fii empatic, întreabă persoana cu care porți o conversație următorul lucru: ai nevoie de părerea mea sau ai nevoie doar să te ascult?

3.       Întreabă-te mereu, în relațiile în care e nevoie de empatie: ce ar face dragostea în situația asta? Ideea asta am auzit-o într-o meditație de la Joe Dispenza și o practic cu regularitate, pentru că mi-a plăcut tare mult. Când te întrebi asta, ai încredere: răspunsul va fi unul plin de empatie.

4.       Expune-te la o situație nouă, o dată pe lună. Ceva ce poate fi chiar incitant pentru tine. Înscrie-te la un curs, fă ceva ce ai zis că faci în lista de dorințe de anul trecut! Ține un discurs. Dă-ți voie să faci asta, fără să te gândești prea mult la rezultat, ci cu mai multă concentrare pe acțiune în sine.

5.       Pentru fiecare situație pe care tu o percepi ca fiind dificilă sau negativă, scrie ce ți-a adus bun. Dar scrie! Serios! Nu o abandona în planul mental. Pune-o pe foaie. Altfel, nu are niciun efect.

6.       Întreabă-te (și răspunde): ce pot să fac să mă îndrăgostesc de viitorul meu? Cum trebuie să fie el pentru a mă uita la el cu iubire și blândețe? Scrie povestea viitorului tău cu inima și cu mintea deschisă, fără să-ți pui vreo piedică.

Ce zici? Care dintre cele de mai sus le pui în practică? Orice ai alege, fii blând/ă cu tine. Petrece timp cu ceea ce simți, pentru că tot ceea experimentezi emoțional îți este necesar. Încearcă să nu mai pui atât de ușor etichete. Pentru că nu emoțiile sunt cele rele sau cele care ne aduc lucruri rele, ci modul cum am învățat să ne raportam noi la ele, precum și valoarea și puterea pe care noi le-o dăm.

Lista de mai sus râmâne deschisă. Acest subiect este unul vast și din ce în ce mai explorat în zilele noastre. Inteligența emoțională este ceva ce poate fi îmbunătățit. Și dacă și tu ai observat că emoțiile pun stâpânire pe tine și parcă te fac să nu fii tu, cu siguranță e un loc unde ai nevoie să te uiți.

Tu nu ești emoțiile tale.

Când vei învăța să privești cu deschidere și fără judecată către componentele pe care le-am menționat mai sus și să le stăpânești pe fiecare în parte, vei observa schimbări majore în viața ta. Experimentează!

Acum, că ai conștientizat anumite aspecte citind aceste rânduri, cum vei privi emoțiile în anul ce vine și pe care dintre ele o alegi să-ți fie ghid?

Citește și:

6 moduri geniale în care oamenii cu inteligență emoțională răspund la presiune

Cititul îți îmbunătățește inteligența emoțională și funcționarea creierului

Author(s)

  • Andreea Negoiță

    coach profesionist cu specializare în inteligență emoțională.

    Misiunea Andreei este de a ajuta oamenii să își amplifice propriul potențial, prin dezvoltarea a tot ceea ce ține de inteligența emoțională. Este pasionată de cărți, ceai și pictură. O găsiți pe www.andreeanegoita.ro, unde scrie despre Coaching, dezvoltare personală și viață. Călătoria ei a început dintr-o dorință profundă de a reveni acasă, în corpul ei. “Cred în puterea infinită a fiecăruia dintre noi și sunt aici să ți-o arăt”, spune Andreea.