În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt motivele pentru care oamenii ezită să ceară ajutorul colegilor de serviciu.
– De ce ar trebui să închei mail-urile cu expresii și cuvinte de recunoștință.


Este o experiență destul de des întâlnită să te simți stânjenit atunci când soliciți ajutorul unui coleg, chiar și când ți-e foarte necesar. Să recunoști că ai nevoie de ajutor poate veni la pachet cu o mulțime de sentimente de disconfort. După cum spune M. Nora Bouchard, coach pentru lideri, e posibil să ne simțim incompetenți, să ni se pară că pierdem situația din mână sau să ne temem de respingere. Dar solicitarea ajutorului n-ar trebui să fie pentru nimeni o experiență atât de copleșitoare. De fapt, studiile ne arată că subestimăm foarte mult dorința celorlalți de a ne veni în ajutor. Heidi Grant, psiholog social, este de părere că la serviciu, într-o proporție care variază între 75% și 90%, ajutorul este acordat ca rezultat al solicitărilor directe. Așadar, atunci când solicităm ajutorul e foarte probabil că-l vom și primi! Cu alte cuvinte, n-ai de ce să-ți faci griji!

Iată câteva moduri pe care le poți exersa pentru a te simți mai confortabil atunci când soliciți ajutorul unui coleg.  

Concentrează-te asupra aspectelor pozitive

Dacă ești în situația de a cere ajutorul și te concentrezi exclusiv pe aspectele negative, asta s-ar putea să te împingă la evitare și procrastinare, ceea ce în final îți va accentua starea de stres și anxietate. În loc să-ți faci griji în legătură cu posibilele rezultate negative ale demersului tău, modifică-ți perspectiva și gândește-te la cele pozitive. De exemplu, poate că te simți ușurat de îndată ce ai cerut ajutorul sau poate că vei descoperi o oportunitate de a pune bazele unei relații de colaborare cu colegii tăi. Vei stabili astfel un precedent de a solicita ajutorul și, în mod sigur, vei livra un produs mai bun. Data viitoare când vei sesiza că iar ești stăpânit de tipare negative atunci când intenționezi să ceri ajutorul unui coleg, încearcă să faci un efort conștient de a-ți redirecționa atenția către beneficiile potențiale.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Formulează-ți cererea cât mai specific

Atunci când soliciți ajutorul unui coleg, este important să o faci în termeni cât mai specifici cu putință. Încearcă să nu faci exces de explicații și creionează pe scurt contextul solicitării tale. Rezumă-te strict la ceea ce dorești să obții, de ce este important și cum îți poate fi de ajutor colegul tău. Ți-ar putea fi util să-ți faci un pic temele înainte pentru a înțelege mai bine de ce te-ai împotmolit, să identifici punctele vulnerabile, care-ți blochează progresul, și să vezi exact unde ai nevoie de o mână de ajutor.

Fii cooperant și arată-te deschis colaborării

Atunci când soliciți ajutorul unui coleg, ce ar fi să formulezi astfel: ”Am putea lucra la asta împreună.” O astfel de formulare ar putea semnala tuturor că nu încerci să fugi de responsabilitățile tale și nici nu încerci să pasezi sarcinile altora, ci pur și simplu ai nevoie de ajutor. Colaborarea ar putea activa motivația intrinsecă a colegilor tăi și ar putea să-i facă să se simtă mai implicați și mai interesați de munca de echipă. Chiar și numai simpla rostire a cuvântului ”împreună” poate avea un impact pozitiv.

Exprimă-ți recunoștința

Oamenii devin mult mai dornici să ajute atunci când le mulțumești în avans. Un studiu care a analizat semnăturile din e-mail-uri a scos la iveală că mail-urile care se încheiau cu exprimarea recunoștinței se bucurau de o rată de răspuns cu 36% mai mare decât cele încheiate neutru. Așadar, data viitoare când ceri cuiva ajutorul, încearcă acest Micropas: După finalizarea unui proiect și înainte de a te apuca de o sarcină nouă, scrie un mail în care mulțumești unui coleg (sau întregii echipe) pentru sprijinul acordat. Simplul act de a-ți exprima recunoștința în scris va întări relațiile cu colegii tăi și-ți va permite să reflectezi la importanța ajutorului pe care ți l-au dat.

Citește și:

Să ceri ajutorul poate fi dificil. Iată 4 sfaturi care-ți vor fi de folos!

4 greșeli de evitat atunci când soliciți ajutorul unui coleg de serviciu

Author(s)

  • Jordan Hutchinson

    editor asociat pentru dezvoltarea de conținut Thrive

    Jordan Hutchinson este editor asociat pentru dezvoltarea de conținut la Thrive, alăturându-se echipei Thrive în urmă cu un an pe postul de Content Fellow. În prezent, susține dezvoltarea de conținut inovator. Recent, a absolvit Universitatea George Washington, fiind specializată în literatura engleză, scriere creativă, limba franceză și psihologie.