În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce nu ar trebui să te simți constrâns să sărbătorești „ca la carte”.
– Care e cel mai satisfăcător mod de a adera la spiritul Crăciunului.


Finalul de an marchează, în general, oportunitatea de a ne reuni cu familia extinsă și cu toți oamenii din viața noastră pe care îi iubim. În vreme ce pare că pentru majoritatea oamenilor această perioadă festivă este un motiv real de bucurie, realitatea poate fi  diferită pentru fiecare dintre noi în parte, de la an la an. Drept urmare, ne putem afla în situația de a petrece singuri Sărbătorile de iarnă.

Fie că e o decizie personală, (mai ales în cazul  persoanelor care se confruntă cu anxietatea socială și pentru care aceste evenimente sunt obositoare), fie că este o situație conjuncturală de moment sau că trecem printr-o perioadă dificilă din viața noastră, este important să avem în vedere că dincolo de presiunea socială de a “fi fericiți de sărbători într-un mod general acceptat”, Crăciunul și Revelionul pot fi niște momente propice pentru a ne regăsi liniștea în propria prezență și pentru a crea spațiu pentru noi perspective.

De asemenea, putem decoperi în această situație mijloace prin care sa comunicăm cu persoanele importante din viața noastră, chiar și de la distanță.

Pentru a reuși să ne bucurăm de Sărbători în moduri care să ne aducă un plus real în viața noastră, nu trebuie să lăsăm tristețea și anxietatea să ne copleșească, doar pentru că elementele ale unei „atmosfere festive din reclame” lipsesc din tablou.

Iata câteva idei de a-ți petrece Sărbătorile dacă ești singur:

1. Fă-ți de cap

Petrece ziua de Crăciun sau Revelionul implicându-te în activități care îți bucură inima cu adevărat, te relaxează și îți aduc un beneficiu real în viața, aducându-te mai aproape de esența ta. Spre exemplu, poate ai amânat să alergi într-un loc frumos, să citești o carte cumpărată demult sau să vezi un film recomandat de prieteni.

2. Conectează-te în mediul virtual

Fie că ești în izolare, bolnav, că ești plecat în străinătate cu jobul sau ești departe de cei dragi din alte motive, mediul virtual de poate ajuta să te conectezi cu ei prin telecomferințe. Ori, dacă s-a petrecut recent o ruptură în viața ta de familie și te simți izolat, poți căuta online comunități de oameni care sărbătoresc singuri pentru a-ți îndulci singurătatea.

3. Nu sărbători dacă nu simți nevoia

Reține că nu trebuie să sărbătorești neapărat în modul convențional Crăciunul și Revelionul dacă nu simți nevoia. Poți trata aceste zile ca pe unele obișnuite dacă acest îți oferă confort mentaș și simți că e soluția potrivită.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Detoxifiază-ți mintea

Pentru un plus de claritate, te poți deconecta temporar în mod complet de la social media, pentru a te elibera de presiunea socială de a intra într-un anumit tipar. În acest fel, te vei putea concentra pe lucrurile care îți oferă o stare de bine în mod real, dincolo de nevoia de a corespunde așteptărilor sociale sau de a concura în vrun fel cu viețile cunoștințelor tale.

5. Practică voluntariatul

Actele de voluntariat pot fi un mod foarte satisfăcător de a adera la spiritul Crăciunului, prin care să-i ajuți pe cei mai puțin norocoși ca tine să zâmbească, fie că e vorba de copii din orfelinate, vâstinici din aziluri sau de oameni aflați în situații dificile. 

6. Fă-ți un cadou

Poate părea puțin clișeistic, însă doar tu îți poți face cele mai frumoase cadouri, pentru că știi exact ce vrei. Oferă-ți o bucurie, răsfață-te și fii propriul tău Moș Crăciun!

7. Desenează-ți un mood board

Înainte de Revelion, acordă-ți răgazul de a călători în interiorul tău și a reflecta cu adevărat la anul care tocmai a trecut pentru a simți recunonștință – o energie care te va echilibra. Poți face chiar o listă cu lucrurile petrecute în anul anterior pentru care te simți recunoscător.

8. Fă-ți un plan pentru anul viitor

Poți trasa intenții clare pentru anul următor, spre exemplu, adoptarea unor practici constructive, menite să te facă să evoluezi personal și spiritual în fiecare zi.

·       Practicarea zilnică a recunoștinței pentru toate lucrurile bune din viața ta.

·       Dezvoltarea asertivității.

·       Implementarea unor obiceiuri care asigură un stil de viață sănătos – somn odihnitor, regim alimentar sănătos, sport constant.

·       Practicarea meditației sau a altei metode care să te ajute să te conectezi cu energia Sinelui.

Așadar, poți privi Sărbătorile de iarnă ca pe un prilej de relaxare, de reconectare cu propria dimensiune interioară și ca un mijloc de a te încărca cu energia Sinelui pentru noul an. Solitudinea nu trebuie să fie sinonimă cu singurătatea.

Citește și:

Cum să ții sub control bugetul de sărbători

Emoțiile din farfurie, de Sărbători

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro