În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să te înconjori de oameni care-ți spun adevărul și te trag la răspundere atunci când este cazul. 
– Cum să-ți construiești o echipă eficientă care să funcționeze precum o orchestră care interpretează o partitură.


Mi se pare interesant că oamenii fac presupuneri despre situația ta curentă fără să înțeleagă, pe deplin, cum ai „aterizat” în acea poziție. Chiar dacă parcursul vieții mele poate fi citit cu ușurință astăzi, situația n-a stat mereu așa. De fapt, chiar m-am străduit să fiu mulțumită, în cea mai mare parte a existenței mele, pentru că nu-mi dădeam seama că nu ies deloc din zona mea de confort. Am reușit să progresez în mai multe organizații în timp ce, la nivel subconștient, rămâneam limitată în gândire și blocată în același loc. Cariera mea n-a „prins avânt” până în jurul vârstei de 30 de ani. Mi-am început afacerea atunci când aveam 38 de ani și am absolvit facultatea la 40, pentru ca mai apoi să devin autoare și profesoară suplinitoare. 

Acest articol este scris pentru aceia dintre voi care simt că „e prea târziu”, pentru cei care se întreabă ce le trebuie ca să aibă succes „în a doua parte a vieții” și pentru toți cei care se simt descurajați din punct de vedere profesional. 

Iată cele cinci lucruri pe care eu le-am adoptat și care nu mi-au schimbat doar cariera; practic, ele mi-au transformat întreaga viață.

1. Gândește în afara zonei tale de confort.

Îmi amintesc că obișnuiam să citesc cărțile Black Enterprise (ghiduri pentru business – n.red.) înainte de a-mi începe afacerea. Așa că, la început, cu siguranță mi-aș fi pus întrebări „grele” despre contul din bancă, despre obiective și alegeri. Însă, la un moment dat, mi-am dat seama că este necesar să uit niște lucruri despre care am crezut prea multă vreme că le pot lua ca repere. Am citit Biblia și cărți precum The Wealth Choice și The Success Principles și am fost în stare apoi să îmi resetez mintea, să imaginez o nouă realitate și să mă gândesc la lucruri aflate departe de mediul meu obișnuit. 

2. Folosește frica pe post de catalizator. 

Nu doar că mi-am retras banii din bancă fără să am nici un job la orizont, dar m-am și mutat, 18 luni mai târziu, într-un oraș în care nu cunoșteam pe nimeni! La un moment dat, am fost nevoită să cred în mine suficient de mult încât să știu că, chiar dacă lucrurile n-or să meargă așa cum mi-am planificat, eu învăț niște lecții valoroase pe parcurs. Mi-am dat seama că aș fi putut să aleg frica sau credința pentru a continua, pentru că ele nu co-există, iar una dă rezultate mai bune decât cealaltă. Acum merg mai departe: cu credință înainte.  


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Identifică-ți obiectivele!

V-am spus și că eram un planificator care nu avea nici un plan? Așa că am petrecut prea multă vreme încercând să fac diverse lucruri, fără a avea nici un fel de pregătire. Ce pot să spun 100% sigur este doar că obiectivele vagi duc la rezultate vagi; lucrurile care să te distragă de la ceea ce ai de făcut sunt multe și este ușor să deviezi de la direcția dorită dacă n-ai stabilit, încă de la început, un traseu clar. 

Dacă nu ți-ai identificat încă de la început obiectivele în carieră (pe termen lung sau scurt), acum este momentul perfect să începi. Pur și simplu trasează trei coloane pe o foaie de hârtie; în prima scrie obiectivele pe care le ai; în cea din mijloc, ordonează-le în funcție de priorități; în cea de-a treia coloană, notează data până la care trebuie îndeplinite. Acum ai o viziune: e timpul să pornești la acțiune! 

4. Fii la curent cu tendințele (ale industriei în care lucrezi și ale angajatorilor). 

S-ar putea să nu știi încă, dar ești un maestru. Faci ceva atât de bine încât ai nevoie de un efort minim pentru a avea succes în acel domeniu. Nu contează despre ce „lucru” este vorba, acționează și comportă-te ca și cum ar avea numele tău scris pe el. 

Mai mult decât atât, stai cu urechea ciulită la tot ce se întâmplă în organizația ta, dar și în domeniul în care lucrezi. În orice moment trebuie să fii capabil să porți o discuție de afaceri în care să-ți subliniezi rolul pe care-l ai în organizație și atuurile de care dispui. Să nu uităm de CV-ul tău, care trebuie să fie mereu la zi, iar aptitudinile tale de a face față unui interviu trebuie să fie nemaipomenite. Este aproape imposibil să ajungi într-o poziție nouă fără un CV adecvat și fără a avea capacitatea de a susține un interviu excelent. 

5. Caută sprijin. 

Sunt etern recunoscătoare familiei, prietenilor, susținătorilor și sponsorilor. Am decis că visul meu este prea important și că nu-l pot lăsa să moară doar pentru că o discuție cu un străin mă face să mă simt inconfortabil. 

Mă înconjor de oameni care „pricep despre ce e vorba”, și asta înseamnă că înțeleg scopurile și obiectivele mele. Mă înconjor de oameni care „mă iau așa cum sunt”, și asta înseamnă toți cei care mă iubesc suficient încât să mă susțină, să-mi spună adevărul și să mă tragă la răspundere atunci când e cazul. De asemenea, mă înconjor de oameni care îmi sunt complementari, ceea ce înseamnă că sunt foarte buni în domeniile în care eu am nevoie de asistență. 

Construiește-ți echipa cu care să ai succes de la zero, dacă e nevoie, însă nu te aștepta să atingi următorul nivel al succesului de unul singur, pentru că succesul nu e niciodată o partitură doar pentru o persoană. De asemenea, înțelege că tu ești CEO-ul vieții tale proprii. Așa cum spune Tony Gaskins, „Tu decizi cine va fi promovat, retrogradat sau expulzat din echipa ta de succes”. 

Aplicând aceste strategii simple, am devenit mai conștientă de mine însămi și am fost în stare să pornesc o afacere și să termin facultatea, toate acestea în timp ce lucram cu normă întreagă. Aceste strategii nu doar că m-au făcut să avansez în carieră, ci m-au făcut să fiu și o persoană mai bună. Îți spun doar atât: nu este prea târziu să evoluezi: momentul tău este acum! 

Citește și:

5 obiceiuri zilnice care te duc mai aproape de bani, succes și împlinire

5 idei de acțiuni care te duc mai departe în viață