În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum contribuie rutina de dimineață la îmbunătățirea calității vieții.
– Ce lecții poți învăța din experiența de soloprenoriat.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Cristina Oțel: Nevoia mea de a contribui, dorința de a-i ajuta pe oamenii care au nevoie de ce am eu de oferit în felul meu autentic, bucuria de a trăi. Asta, și copiii sau motanul care vrea de mâncare.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

C.O.: Am obiceiul de a-mi planifica activitățile la nivel de săptămână, nu de zi. Asta mă ajută să am o perspectivă de ansamblu, o plajă mai largă de timp la care mă raportez, și să fiu mai flexibilă. Primele lucruri pe care le pun în agendă sunt cele importante pentru mine, abia apoi mă ocup de urgențele altora.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

C.O.: Prin viață mai bună eu înțeleg o viață trăită cât mai conștient, în care să țin pilotul automat la minim. Asta înseamnă că lucrez mult cu mine, cu mintea și emoțiile mele, că am claritate asupra ceea ce vreau să fac și asupra micilor obiceiuri care, repetate constant, mă vor duce spre rezultatele dorite.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

C.O.: Mă opresc și respir. Asta îmi ajută creierul să se liniștească și pot înțelege ce se întâmplă sau ce mi-a declanșat reacția. Apoi, îmi observ emoțiile, caut să înțeleg de ce anume am nevoie și încerc să hrănesc acea nevoie.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

C.O.: Nu mi-am propus să scap de gândurile negative, pentru nu cred că e posibil, în schimb nu le las să capete proporții. În momentul în care conștientizez ce se întâmplă în mintea mea, opresc dialogul intern, mă ridic, mă pun în mișcare și-mi direcționez atenția pe ceva mai constructiv.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

C.O.: Mai întâi devin irascibilă, dar nu-mi dau mereu seama din prima ce se petrece. Dacă nu intervin la timp, mă enervez din nimicuri în mod repetat și atunci știu sigur că ceva nu e OK.

TG: Ce sfat i-ai da adolescentei care ai fost?

C.O.: Să se încreadă în sine, să viseze măreț, să-și asculte intuiția și să nu-și ia valoarea cu precădere din ceea ce spun alții despre ea.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

C.O.: Am făcut multe schimbări în ultimii patru ani de când lucrez intens cu mine, dar un obicei important pe care l-am implementat în viața mea este rutina mea de dimineață care presupune să-mi acord minim o oră fără telefon, timp în care meditez, fac un pic de mișcare, citesc sau scriu (în sensul de journaling). Asta înseamnă că mă ocup de nevoile mele la prima oră, că-mi umplu rezervorul de bine și că apoi pot fi prezentă pentru copii, soț, clienți, prieteni.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

C.O.: Meditez zilnic 20-25 de minute și, în timp, am observat cât de mult mă ajută asta să-mi păstrez concentrarea, să limitez vocea critică și să rămân mai calmă. În rest, mă provoc să mai stau câteva minute cu sarcina/activitatea din care simt că vreau să mă întrerup la un moment dat.

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

C.O.: Eu cred că nu cărțile ne schimbă viața, ci ceea ce aplicăm noi din ce am citit. Dar îmi vin în minte două titluri care m-au influențat în ultimii ani: În atelierul de magie, de James R. Doty, și Atomic Habits, de James Clear.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

C.O.: Momentul în care mi-am dat seama că vreau să încep să lucrez pe cont propriu, să fac lucrurile pe care simțeam că sunt aici să le fac și să nu mă mai întorc la job după al doilea concediu de maternitate. Îmi aduc aminte și acum unde și cu cine eram, când am rostit visul ăsta cu voce tare pentru prima oară. A fost eliberator.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

C.O.: În primul an de soloprenoriat am avut multe momente în care lucrurile nu se întâmplau așa cum mi-am imaginat și nu mi se părea că sunt doar niște eșecuri, ci că eu sunt un eșec, că nu sunt făcută pentru asta. La vremea respectivă, soțul era cel care mă aducea cu picioarele pe pământ și mă ajuta să văd cât de mult rău îmi făceam gândind și vorbind astfel. Cu timpul, lucrând la mindset, acumulând experiență și dovezi că mă descurc foarte bine, am învățat trei lecții importante: eșecul este doar feedback, că nu mă definește și că e parte firească din drumul către succes.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

C.O.: Citesc. Mai întâi le citesc povești copiilor, iar apoi citesc pentru mine.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

C.O.: Un reminder bun pentru mine și transformarea mea de-a lungul anilor sunt cuvintele lui Nancy Levin: ”Honor the space between no longer and not yet”. E un spațiu magic în care integrezi experiențele prin care ai trecut și lucrurile pe care vrei să le faci, un loc al creativității și posibilităților.

TG: Există o persoană care este un role model pentru tine?

C.O.: Mama este un model de reziliență pentru mine. Soțul meu e un model de perseverență când vine vorba de sport. Copiii mei îmi sunt modele, când vine vorba de gândirea magică, de creativitate și bucuria lucrurilor mici.

TG: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?

C.O.: Telefonul. Am în el un univers întreg: și contacte și mail-uri și tot ce am nevoie ca să-mi pot face treaba, aplicațiile de meditație, calendarul, și-l folosesc și ca aparat de fotografiat.

Cristina Oțel este trainer, life design coach și fondator Soul Bloom. Cu o experiență de peste 13 ani în Learning&Development, Cristina a făcut pasul spre soloprenoriat, punând bazele Soul Bloom la începutul lui 2018 și lucrează ca Trainer și Life Design Coach. Misiunea ei este să le redea oamenilor libertatea de a-și construi vieți pe care să le iubească. În toată paleta activității sale – training, coaching, blogging și podcast – numitorul comun este transformarea. De peste 7 ani scrie pe blogul personal despre cum creăm o viață pe care să o iubim, evoluție personală și despre viața de părinte, iar în 2019 a lansat podcast-ul Pauza de Bine. Cristina e mama a doi copii și e activ implicată în creșterea nivelului de autocunoaștere în rândul părinților și viitorilor părinți, pentru ca aceștia să aibă relații echilibrate, blânde și înfloritoare cu copiii lor.

Citește și:

Nuami Dinescu, actriță: ”Unele eșecuri devin în timp victorii”

Stephan Pelger: ”Sunt un copil adoptat cu un destin schimbat de iubirea părinților săi”

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.