În următoarele 3 minute vei afla:

Care sunt sportivii care-l inspiră mereu pe Anghel Damian.
Câte definiții există pentru viața bună, în viziunea lui.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Anghel Damian: Cățelul Iago. Trebuie plimbat devreme și nu-mi permit să-l privez de acest timp superb petrecut în parc în prezența prietenilor lui necuvântători. În afară de asta, imprevizibilitățile vieții. Un motiv bun ca să te trezești și să-ți iei în primire rolul principal din propria ta viață.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AD: Le fac pornind de la ce e mai greu și terminând cu ce e mai ușor. Energia mare e la început și până ajungi la final, numa’ bine, că te odihnești deja făcând lucruri. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AD: Viața bună cunoaște cam tot atâtea definiții câți oameni există și vor răspunde la această întrebare. Deci nu cred că e un secret, ci doar rezultatul alegerilor tale de viață, în integralitatea lor. Eu aleg să trăiesc cu sport, cu lecturi, cu filme și seriale, cu mâncare bună și (pe cât posibil) sănătoasă, cu muncă multă, cu visuri, cu țeluri, cu prieteni, cu familie, cu animale ș.a.m.d.  

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AD: Mă arunc cu toată ființa în sport. Tenis, baschet, alergat, sală… aleg calea cea mai simplă pentru eliberarea endorfinelor. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul?

AD: Ideea că fac parte din procentul norocos al populației care trăiește pe acest pământ și care nu are lipsuri existențiale. Când mă gândesc că trăiesc mai bine decât 99% din populația lumii de la începuturile pământului încoace, parcă-mi vine să zâmbesc. Și același lucru se poate spune și despre cititorii acestui interviu. Avem ce mânca, unde dormi, libertate de exprimare și gândire, libertate de alegeri. Liber la visare!

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AD: Când ai o profesie vocațională, e mai simplu să-ți dai seama. Prin urmare, când îmi pierd bucuria de a face lucrurile profesionale care, în mod obișnuit, îmi dau sens și, implicit, energie.

TG: Ce sfat i-ai da adolescentului care ai fost?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


AD: Niciunul. Deși am făcut multe tâmpenii ca adolescent, toate acțiunile / non-acțiunile, gândurile și manifestarile din trecutul meu m-au adus în punctul în care mă aflu acum, deci n-aș risca să schimb ceva. Dacă aș putea totuși să port o conversație cu mine la 14-16 ani, mi-aș spune: “cumpără bitcoin!”

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AD: Să zâmbesc și să zic mulțumesc la/cu fiecare interacțiune umană. E miraculos ce efect au aceste două gesturi mărunte în relaționare.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

AD: Încerc să nu mă gândesc la nimic și să respir adânc. Tehnica budistă. Funcționează.

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

AD: Colț Alb. Aveam șapte ani când am citit-o și am înțeles puterea poveștilor. Cred că atunci s-a născut subliminal ideea de a fi povestitor, ergo actor, ergo scenarist/regizor. 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AD: Cred că cel mai important moment a fost acum zece ani, când am terminat liceul și nu știam încă ce vreau să fac pe mai departe. Cam cu o lună înainte de admiterea la actorie, nu luasem încă o decizie și-mi aduc aminte că au fost câteva zile în care simțeam pentru prima dată presiunea unei alegeri importante. Ca să nu-mi reproșez la bătrânețe lucruri, mi-am zis să aleg în funcție de ceea ce mă făcea fericit. Cred că am ales bine. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AD: Acum câteva zile, când am pierdut un meci de tenis într-un turneu de amatori cu un adversar mult mai slab tehnic decât mine, dar cu mult mai multă răbdare la purtător. Am analizat motivele rezultatului nesatisfăcător și m-am înscris la alt turneu ca să-mi iau revanșa. În spatele acestei întâmplări, se găsește un principiu de viață pe care încerc să-l aplic și în alte domenii, profesionale sau personale. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

AD: Mă uit la un film sau la un serial pe una dintre platformele de streaming. Adorm cu o poveste, ca în fragedă pruncie.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AD: ”Fie roata și pătrată, tot se mai învârte o dată!”. Vorbă din popor, auzită pentru prima oară de mine la Neptun, în anul 2011. Esența vieții!

TG: Există o persoană care a fost sau este un role model pentru tine?

AD: În mod paradoxal, încerc să nu-mi găsesc modele în aria profesională în care mă învârt, pentru că nu-mi place să mă compar cu alții. În schimb, m-au inspirat întotdeauna sportivii și am doi idoli și, implicit, modele: Kobe Bryant (R.I.P) și Rafa Nadal. E (era) ceva în mentalitatea lor, în abordarea lor sportivă care trebuie tradus în orice domeniu de viață. 

TG: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?

AD: Telefonul, din păcate. Aș vrea să nu depind de niciun obiect pe lumea asta, dar m-am dedat acestui păcat universal de secol XXI.

Anghel Damian este actor de teatru și film, a produs două scurtmetraje, Michelangelo și Celed, și a co-produs numeroase spectacole pentru teatru independent. În 2019, după ce a fost protagonistul primului sezon, a devenit scenarist șef pentru cel mai de succes serial dramă TV, VLAD, o adaptare modernă a Contelui de Monte Cristo. Tot în 2019, cel de-al doilea scurtmetraj al său, Celed (Minion), a avut premiera la TIFF, unde a câștigat Premiul special al juriului și în același an a avut loc premiera filmului de animație Călătoria fantastică a Maronei, bazat pe scenariul său original, la Festivalul de film Annecy. Anghel a jucat și în filmul de box-office Queen Marie of Romania rolul prințului Carol II. Între 2019 și 2020, Celed, scurtmetrajul său, a fost selectat în mai mult de 15 festivaluri importante de film, printre ele numărându-se și festivaluri Oscar-Qualifying. De asemenea, Călătoria fantastică a Maronei a fost selectat în peste 30 de festivaluri majore, fiind nominalizat și la categoria Best Animation la The European Film Awards și totodată selectat pe lista de 32 de filme de animație propuse pentru Oscar.

Citește și:

Adrian Nartea: ”Să nu trăim pentru viitor și pentru ce nu avem”

Irina Rimes: ”Iartă și fii mereu pozitiv”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!