În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să fii selectiv cu persoanele cărora le împărtășești planurile.
– Cum să te motivezi atunci când te simți descurajat.


Măcar odată în viață am avut de-a face, fiecare dintre noi, cu cineva care, deși susține că ne vrea binele, ne critică și ne descurajează. Deși critica poate fi și constructivă, probabil te confrunți cu un pesimist. Pesimistul este o persoană care, de obicei, are viziuni negative sau pesimiste despre orice și nu se abține să le comunice. Negativiștilor le place să-și verbalizeze părerile, chiar dacă acestea sunt valide sau nu. 

Acești oameni obișnuiesc să spună lucruri precum: ”De ce ai începe un business, dacă ai un job bun? N-ai experiența și datele necesare pentru a-ți urma visurile. Gândește-te la ce s-ar putea întâmpla dacă dai greș!”. Sunt acel gen de oameni care au mereu în arsenal un comentariu negativ. 

Dar cine sunt negativiștii? Pot fi, adesea, partenerii de viață, părinții, frații, colegii de serviciu sau prietenii. Tu te duci încântat înspre ei să le vorbești despre ideile tale, în speranța că vei primi sprijin, aprobare, poate chiar încurajare și feedback, însă, înainte de a-ți termina pledoaria, ei te demoralizează complet inspirându-ți neîncredere și teamă. Dacă le permiți acest lucru, pesimiștii te pot descuraja și-ți pot demonta complet motivația. 

Vocea negativistului

În urmă cu câțiva ani, am avut de-a face cu o astfel de persoană. Mi-a spus că, din punctul lui de vedere, planurile mele, despre care îi povestisem, erau imposibil de realizat. Unele dintre argumentele lui erau valide, însă, validitatea lor nu însemna și că ar fi trebuit să le permit să devină definitorii pentru mine. 

Pe vremea aceea eram directorul departamentului de vânzări al unei firme ce producea și comercializa cordelină pentru escaladă. Misiunea mea era aceea de a proiecta și de a pune pe piață un ham de escaladă. Nu aveam experiență în domeniul escaladei sau al proiectării de produs. Nu aveam nici cea mai vagă idee despre ce anume presupune cusutul sau despre produsele de care era nevoie pentru a realiza un ham de escaladă. 

Pesimistul din preajma mea îmi tot spunea ce nu pot să fac. Dar am refuzat să mă las convins, fără să încerc măcar. M-am documentat serios, am vorbit cu alpiniști experimentați și m-am consultat cu deținători de magazine de profil. Astfel, am strâns toate informațiile de care aveam nevoie pentru a produce un ham de escaladă cât de poate de solid. 

După câteva luni în care am învățat detaliile complexe ale lucrurilor de care ai nevoie pentru a produce un produs de cea mai bună calitate, am început să pun informația în aplicare. Și cu ajutorul angajaților care se ocupau de operarea diverselor mașinării de producție și al alpiniștilor experimentați, am reușit să proiectez un ham de escaladă senzațional și un program de marketing grozav, prin care prezentam pe piața echipamentelor de escaladă primul ham gândit și produs de mine. 

Și, spre surpriza mea și a criticilor mei, hamul a avut un succes fulminant de piață și a rămas în topul produselor de profil timp de patru ani. 

Nu m-am dus să le dau peste nas criticilor cu succesul pe care l-a avut hamul meu. Am lăsat ca locul obținut în topul produselor de profil și miile de vânzări ale acestui ham să vorbească în numele meu. Nu mi-a fost ușor să fac față negativismului, dar am reușit să perseverez. A fost, pentru mine, o experiență extraordinară și am învățat, în urma ei, trei tehnici prin care pot fi reduși la tăcere criticii. 

1. Pune-ți la adăpost viziunea

Atunci când ai o dorință fierbinte de a realiza ceva în viață, e greu să te abții din a le povesti tuturor despre ea. Ești încântat de planul tău și ai vrea să împărtășești celorlalți această emoție. Dar, după cum am învățat pe propria piele, e bine să fii selectiv cu cei cărora le spui ce ai în minte. Pentru că viziunea ta este mult prea prețioasă pentru a permite orișicui accesul la ea. Protejează-ți, pe cât posibil, ideea. 

Fiecare secundă în care-ți pleci urechea la ce anume are de spus un negativist despre ideea ta e ca și cum ai turna acid peste visurile tale, picătură cu picătură. Nu permite unui pesimist să-ți contamineze entuziasmul doar pentru că nu i se pare fezabil planul tău. Nu-i lăsa să te deturneze de la proiectul tău, folosindu-se de argumentele legate de eșecuri și greșeli din trecut. 

Protejează-ți viziunea expunând-o câtor mai puțini oameni din viața ta. Împărtășește-o doar cu cei despre care crezi că te vor încuraja și te vor ajuta să ții de ea cât mai bine. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Înconjoară-te de oameni care să te susțină 

Gândește-te la cei care te susțin de obicei sau la cei care ar putea să-ți înțeleagă viziunea, dacă le-ai vorbi despre ea. Înconjoară-te de oameni care-ți ridică moralul, nu de cei care reușesc să ți-l doboare. Dacă vrei să reușești lucruri mărețe în viață, e necesar să ai o rețea de sprijin care să îți ofere o plasă de siguranță solidă. E nevoie să-i ai alături de tine pe cei care-ți oferă suport emoțional, pentru a-ți putea pune în aplicare proiectul, și care să te asculte atunci când ai nevoie să vorbești cu cineva. 

Vor exista mereu oameni care să-ți spună ce poți și ce nu poți să faci. Sunt aceia care vin cu argumente și statistici menite să te descurajeze și să te oprească din a-ți urma visurile. Și apoi, mai este și vocea aceea din capul fiecăruia dintre noi, care spune: ”Ce naiba fac?! Ar trebui s-o las baltă…”. Nu o asculta! Crede în tine! Vizualizează-ți succesul și fă față presiunii!

Nu permite nimănui să te împiedice să-ți trăiești viața, așa cum simți tu. Numai tu știi ce-ți dorești. Știi că ai în tine tot ce-ți trebuie pentru a construi o viață extraordinară pentru tine și cei apropiați ție. Dacă este prin preajma ta cineva care pare să vrea să te țină la distanță de viața ta ideală (cu sau fără intenția sa), fă pașii necesari pentru a te îndepărta de acea persoană ca să nu rămâi captiv într-o existență mediocră. 

3. Treci imediat la fapte!

Concentrează-te asupra a ceea ce poți face în acest moment. Nu te mai gândi la ce ai făcut săptămâna trecută, sau la ce ai putea face mâine. Singurul moment asupra căruia ai putere de acțiune este momentul prezent. Dacă rămâi blocat în trecut sau fixat pe viitor, nu vei reuși să trăiești ceea ce-ți aduce ziua de azi. Și ziua de azi este singura care contează, pentru că nu poți schimba ce a fost ieri și nici nu poți prezice ce va fi mâine. 

Acum este momentul să-ți trăiești viața ideală. Nu asculta ce au de spus pesimiștii. Pentru că, dacă le permiți, ei te vor ține captiv în trecut, speriat să trăiești clipa și temător de ceea ce ar putea aduce ziua de mâine. Nu permite niciodată negativiștilor să te împiedice să-ți îndeplinești obiectivele. 

Dacă-ți dorești să te apuci să faci mișcare, să începi o afacere, să-ți schimbi cariera sau orice altceva crezi tu că te va ajuta să ai o viață mai bună, nu mai aștepta nicio clipă, mobilizează-te acum! Însă trebuie să elimini din viața ta lucrurile care-ți distrag atenția și te împiedică să acționezi. Adică, trebuie să oprești televizorul, să-ți comuți telefonul pe ”mut”, să închizi aplicațiile de social media și să refuzi să pleci urechea la pesimiști. Cu cât stai mai mult cu o idee fără să o pui în aplicare, cu atât forța ei scade și cu atât mai mult impact vor avea asupra ta vorbele celor ce vor să te descurajeze.

Citește și:

8 lucruri pe care oamenii optimiști NU le fac

4 prieteni toxici de care trebuie să te ferești

Author(s)

  • Bernard K. Haynes

    autor, speaker, coach

    Bernard K. Haynes e specializat în training, consiliere individuală și organizațională în domeniul dezvoltării personale și al leadership-ului.